Jdi zpět
+ porcí
5 from 1 vote

Zelňačka s kokosovým mlékem, klobásou a sušenými švestami

Bezlepková a bezlaktózová zelňačka
Servings 8 porcí
Čas přípravy 15 zápis
Doba vaření 1 hodina

Ingredience

Základ

  • 100 g Špek
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Klobása kvalitní, dělá podstatnou část chuti
  • 2 ks Brambory na zahuštění na tenké plátky
  • 2 stroužky Česnek
  • 1 litr Hovězí vývar

Koření

  • lžička Paprika sladká
  • 2 lžička Gochugaru /nebo jiné chilli, ale uber ho, protože gochugaru moc nepálí a dělá hlavně barvu/
  • 1 ½ lžička Kurkuma
  • 1 lžička Římský kmín
  • 3 ks Bobkový list
  • 1 ks Badyán
  • 2 lžičky Sůl dle chuti

Dokončení

  • 200 g Kokosového mléka AROY-D
  • 6 ks Brambory větší na kostky stejně velké
  • 500 g Kysané zelí
  • 50 g Sušené švestky do polévky
  • 1 lžíce Rybí omáčka
  • 1 lžíce Tmavý cukr /jen pokud je to na tebe moc kyselé, já ho nedávám/

Ozdobení

  • 50 g Sušené švestky na ozdobení nasekej na melé kousky
  • Plátky červené syrové cibule nebo bylinky
  • Fritované zelí, viz Tip č.2

Instrukce

  • Nakrájej a připrav si nejdříve všechy suroviny a rozděl si je do mističek. Brambory na kostky stejně velké. Klobásy na plátky cca 5mm tlusté. Zelí vyždímej a pokrájej, vodu z něj schovej. Cibuli na plátky, jeden stoužek česneku na plátky, druhý stoužek na struhadle najemno, špek na malé kostičky. Koření dej klidně do jedné misky dohromady.
    Hustá zelňačka s kokosovým mlékem
  • Dej si vařit kostky brambor, samostatně. Vody dej jen tolik, aby brambory nekoukaly z vody ven, ne víc. Jen lehce osol. Vodu z uvařených brambor budeš ještě potřebovat.
    Hustá zelňačka s kokosovým mlékem
  • Rozehřej nerez kastrol cca 5l velký, přidej špek a pomalu ho nech pustit sádlo, jakmile se rozpustí přidej do něj nakrájené klobásy, opeč je a vyndej stranou.
    Hustá zelňačka s kokosovým mlékem
  • Ve výpeku a sádle orestuj zlehka cibuli, přidej na plátky nakrájené 2ks brambor a orestuj je dozlatova. /tak 5minut/ Přidej česnek, orestuj pár desiítek sekund a přidej všechno koření. Ještě chvíli restuj, jen ať se v hrnci rozvoní. /cca 1 minutu/. Zalej vývarem a přidej vodu z uvařených brambor. Nech provařit, dokud se tenké plátky brambor nezačnou rozpadat.
    Hustá zelňačka s kokosovým mlékem
  • Vyndej bobkový list a badyán a tyčovým mixérem zbytky brambor rozmixuj.
  • Přidej kokosové mléko a provař směs 10minut.
  • Přidej zelí a provař dlaších 10 minut.
    Hustá zelňačka s kokosovým mlékem
  • Přidej uvařené kostky brambor a švestky a povař na lehký výkon, dalších cca 5-10 minut.
    Hustá zelňačka s kokosovým mlékem
  • Ochutnej a dosol podle své chuti. Případně přidej rybí omáčku.
  • Servíruj do hluboké misky, ozdob sekanými švestkami, najeno nakrájenou červenou cibulí nebo bylinkami.
  • Dobrou chuť. Tak co? :)

Poznámky

TIP: Místo kysaného zelí vyzkoušej zelí syrové, krájené najemno. Třeba minutkové špičaté zelí může být fajn. Nezkoušel jsem, ale přijdeš tím o kyselost, což někomu může vyhovovat víc.
TIP č.2: Zkus rozehřát v malém rendlíku olej a trochu kysaného zelí v něm ufritovat do křupava. Polévku s ním ozdob. Pozor bude to prskat a pěnit, tak ať ti horký olej nevyteče a nespálí tě.
Chod: Polévka, Polévky
Kuchyně: Asijská, Česká, Indická
Klíčové slovo: Badyán, Brambory, Chilli, Cibule, čínské zelí, Klobása, Kokosové mléko, Kurkuma, Římský kmín, Špek, Uzeniny