1kskaprnebo 1 celý filet a skelet s hlavou samostatně
3-4lvoda
6cmzázvor
2kscibule
Marinování masa
2lžíce rybí omáčka
1lžičkaMSG neboli glutaman sodný
1špetkapepř
2špetkysůl
100gkukuřičný škrob
Restovaná rajčata & šalotka
3ksšalotkana plátky
3ksrajčatana 1/8ky
2lžíčkykurkuma(small, Cara Cara, or Valencia)
1-2lžíceolejmůže být sezamový olej
Smažení masa
300mlolej na smaženínech ho na konci vychladnout, preceď a uschovej na příště
Zelenina
3ksgarcinie kambodžská (tai chua)možno nahradit tamarindem
½balíku halucha jávská (rau cần)nakrájet pod 5cm
¼ksananas
Nudle /Bún/
1balení rýžové kulaté nudle
1lvoda
Na dochucení
2ksjarní cibulkanakrájet po 5mm
1svazečekkoprnakrájet po 2cm
½ksledový salátna jemné dlouhé proužky
3stvoly perila křovitá (tía tô) volitelně, ale dodá dost chuti
3stvolyklasnataka brvitá (kinh dới)volitelně, ale dodá dost chuti
1kscitron na dochucení
1kschilli-česnekobý džen /olej/
Instrukce
Příprava vývaru
Čistého rybího vývaru dosáhneš tak,. že nejprve rybí kosti a hlavu zblašíruješ /spaříš/ na 2 minuty v horké vodě, která většinu nečistot z ryby odstraní. Kosti scedíme a opláchneme pod studenou vodou.
Na grilu nebo v pánvi na sucho, opeč zázvor /vcelku/ a cibuli /napůl/, klidně do černa, ale nespal je moc, jen ať chytnou šmuňk.
Vaření vývaru
Do většího hrnce /alespoň 8l/ přidej vodu, omyté rybá kosti, opečený zázvor a cibuli
Vař na mírném plameni, ať voda jen z lehka bublá. Pěnu která se tvoří na hladině pečlivě sbírej, odměnou ti bude čistý vývar. Dej vývaru 2-3hodiny. Klidně dolívej vodu. /pokud děláš menší porci, stačí i 1 hodina vaření/
Smažené rybí kousky
Rybí filet si nakrájej na tenké plátky. Záleží na tobě, ale čím tenčí budou, tím křupavější. /jestli budeš dělat i rybí karbanátky, použij na rybí plátky tu větší čás,t blíž k hlavě. Ocasní nech na karbanátky/
Plátky osol, opepři, přidej rybí omáčku, kurkumu, MSG a nech marinovat cca 30-60minut.
Poté obal rybí plátky v kukuřičném škrobu. Nemusíš to dělat, ale budou díky tomu křupavější.
Rybí karbanátky /volitelně/
Jestli polévku chceš přiblížit originálu, dej si ještě práci s výrobou rybích karbanátků. Na ně použij ocasní část kapra s masem. Prožeň ho mlýnkem na maso, klidně 2x. /nebo použij foodprocessor/.
Mleté rybí maso ochuť stejně jako rybí plátky.
Příprava zeleniny
Ananas nakrájej 5mm plátky ve tvaru trojuhleníku. Rajčata na 1/8.
Kopr i jarní cibulku najemno. Haluchu jávskou na 5cm kousky.
Smažení
V pánvi, v troše oleje nejprve orestuj 1/3 celkového množství šalotky a jakmile zesklovatí, přidej prášek z kurkumy, rajčata, zalej 1 lžící rybí omáčky a chvíli vše restuj. Přesuň do misky, dej stranou. A pánev opláchni.
Rozpal olej na smažení ale nejprve v horkém oleji, usmaž zbytek 2/3 šalotky do křupava, vyndej ji děrovanou naběračkou na papírový ubrousek a nech odkapat.
Pak ve stejném oleji po šalotce usmaž rybí plátky, případně i rybí karbánátky osmaž dozlatova, nech odkapat od oleje a dej je zatím stranou.
Dokončení vývaru
Po 2-3 hodinách vyndej děrovanou naběračkou /nebo přes cedník/ všechny kosti a suroviny a vývar od všech opdadlých kousků vyčisti.
Do vývaru přidej kousky ananasu, 3 kousky sušené garcinie kambodžské (Tai Chua), která přidá polévce kyselosti. Osol a přidej rybí omáčku. A vař ještě 10min na mírném plameni.
Dej si vařit nudle. Zceď je a propláchni studenou vodou. Aby se ti neslepily, nech je buď ve studené vodě nebo trochu prolej olejem.
Nákrajej najemno ledový salát, vietnamské bylinky jestli máš /např.perilu, klasnatku, koriandr/ a smíchej vše dohromady.
Poté ztlum výkon sporáku na nejmíň a přidej obsah misky s rajčaty a kurkumou.
Vypni vývar a tak na 2 minuty hoď do vývaru haluchu jávskou (Rau cần), kterou po spaření zase vyndej do misky, ať není rozvařená.
K polévce si dej talířek s mixem salátu a bylinek a na dochucení použij citron, chili-česnekový džem a nech si chutnat!
Poznámky
Kid-Friendly Adaptation: Cook the chicken in broth instead of buffalo sauce. Shred and drain off excess liquid. Put some of the chicken aside for the kiddos (plain, no sauce) and toss the remaining chicken with the buffalo sauce before you broil it.