Lososová Gyoza s omáčkou z kokosového mléka, citronové trávy a thajské bazalky
These small but sophisticated blender cakes are not only eye-catching, but full of bright flavor. The rosemary syrup glaze is a must to complete the flavor profile.
Servings 20náplně
Čas přípravy 30 zápismin
Doba vaření 30 zápismin
Celkový čas 1 hodinahr
Pomocníci
Nepřilnavá Pánev Fabini Meda
Poklice k pánvi
Ingredience
Těsto na gyozu
240ghladké mouky
140mlvařící voda
1špetkasůl
kukuřičný škrobna podsypávání
Lososová náplň
400glososbez kůže
4stroužkyčesnek
3špetkycukr
Kokosová omáčka
400mlkokosové mléko
2kscitronová tráva
1hrst thajská bazalkapokud nemáte, můžete nahradit bazalkou klasickou a mátou
chilli olejvolitelně
Instrukce
Těsto
Prosejte mouku se solí do větší misky. Odměřte vařící vodu a za stálého míchání ji tenkým pramínkem lijte do mouky.Voda se spojí s moukou a ochladí se, tudíž po chvíli můžete začít zpracovat rukama a vytvořit kouli.Poté těsto propracujte ještě tak 5minut, aby bylo krásně hladké. Můžete použít i robota, ale zpracování těsta rukou je jednoduché a docela příjemné :)Misku přikryjte fresh fólií a nechte asi 45 minut odpočívat.Válení těsta můžeme provést několika způsoby. Těsto by mělo být opravdu velmi tenké, až průhledné a výsledná placička v průměru 8-9m.V Asii používají vždy hodně škrobu, je to pro knedlíčky typické, takže se toho nebojte, hlavní je, aby se vám dobře pracovalo.Buď každou kuličku těsta, jednu po druhé, samostatně vyválíte na placičku nebo těsto rozválejte celé na velkou placku a pak vykrajujte.Já valím způsob, kdy se připravím, z těsta válečky, nakrájím je na stejně velké kousky, pořádně každý naškrobím, trochu splácnu, navrším na sebe 4-5 ks a rozválím je na tenší placky.Pak je rozeberu, ještě jednou naškrobím aby se k sobě nepřilepily a znovu rozválím, už na tenko.A poté vykrojím. Buď vykrajovátkem nebo když nemáte, tak skleničkou. Sklenička nemá tak ostré kraje, takže je lepší placky vykrajovat jednu podruhé než na té hromádce. Hotová kolečka pokládejte na sebe (díky škrobu se neslepí) a můžete uchovávat v sáčku, aby neoschla a nespotřebovaná zamrazit.
Lososová náplň
Ideální je, když je losos vychlazený z lednice. Pokud bude mít pokojovou teplotu, tím jak je měkký, hůř se s ním pracuje, při stahování kůže.Lososa vysušíme papírovou utěrkou.Nejprve tedy stáhneme kůži, rozkrájíme na hrubší kousky a poté rozsekáme na malé kostičky/ jako na tatarák./Přendáme maso do misky, zastrouháme česnekem a přidáme cukr. Solil jsem minimálně, ale můžete přidat i trošku soli podle vaší chuti.Zakryjeme fólii a necháme odležet v lednici, 15minut.
Balení knedlíčků
Na každý plátek těsta, cca 20-25g náplně/.Postup balení se špatně vysvětluje písemně, ale jednodušší na začátku bude asi balit těsto na ploše, než v dlani. Připavte si misku s vodou.Doprostřed každého kolečka dejte cca vrchovatou lžičku náplně, okraje těsta na jedné polovině, prstem potřete vodou, těsto přehněte napůl a slepte k sobě. Na spojích se mají přehnutím těsta vytvářet takové “záclonovité” záhyby. Ono to tedy drží spolehlivě i bez nich, ale , vypadá to dokonaleji. Na internetu určitě nejdete způsob jak se to přesně dělá.
Smažení
Pánev rozehřejte nasucho na vyšší stupeň. Přidejte lžíci až dvě oleje a položte knedlíčky. Je možné, že olej se bude držet vždy jen na jednom místě na pánvi, a tak každý knedlíček položte vždy do louže oleje a posuňte stranou, abyste si byli jistí, že pod každým knedlíčkem bude trocha oleje a orestuje se.Zároveň pánev nepřeplňte, zvolte množství tak, aby se navzájem nedotýkaly. Knedlíčky restujte jen z jedné strany do zlatohněda.Já je teda dělám z obou stran, protože mám rád tu “připečenost” těsta.Bude to trvat chvílí, tak 3-4 minuty, losos je rychle, ale záleží na hodně vlivech – síle ohně, na kvalitě pánve atd., proto knedlíčky kontrolujte. Chceme, aby se knedlíčky restovaly postupně. Ne aby byly hnědé do minuty, Až budou zlatohnědé, do knedlíčků v pánvi nalijte cca 60–80 ml horké vody z varné konvice. Okamžitě pánev přikryjte poklicí a počkejte dokud se voda neodpaří.Až se voda odpaří, zkuste vyndat jeden knedlíček a rozkrojte ho. Losos nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu.
Kokosová omáčka
Na lehce zahřátou pánev nalejeme kokosové mléko, přidáme do něj, klidně nahrubo, nakrájenou citronovou trávu a bazalku. Necháme chvíli povařit, jen aby se spojili chutě /cca 5minut/.Přecedíme přes síto, chceme jen čistou omáčku.
Servis
Do talíře hezky naskládejte 5-6ks knedlíčků, pokapejte případně sezamovým nebo chilli olejem a zalejte kokosovou omáčkou.Ozdobte bazalkou a hotovo.
Poznámky
Čím nahradit lososa? : Kuřecím jemně nasekaným masem, hovězím masem, tofu, houby, krevety nebo mix zeleniny. Vždy si na prvním knedlíčku zkontrolujte jestli je maso nebo zelenina dobře uvařené. Kadžá surovina ma jinak dlouhý čas tepelné úpravy.