Jdi zpět
+ porcí

Char Siu Bun

Tohle jsou moje Char Siu Bao – jednoduchý, rychlý a hlavně neskutečně dobrý. V Číně se jedí během oslav Lunárního Nového roku. Ale není to málo? :-)
Servings 4
Čas přípravy 1 hodina
Doba vaření 1 hodina

Pomocníci

  • 1 Plech s mřížkou Nordic wave ideální kvůli odkapávání šťávy
  • 1 Pytlík nebo mísa na marinované maso
  • 1 Ostrý nůž Wasabi Black SANTOKU
  • 1 Prkénko Echtwood
  • 1 Mísa na kynutí těsta
  • 1 Japonská mandolína Kirelwa na plátkování okury
  • 1 Velká pánev na napaření knedlíčků

Ingredience

MASO

KNEDLÍČKY BAO (cca 12ks á 40g)

  • 260 g hladké mouky
  • 160 ml vlažného mléka
  • 2 lžičky instantního droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžíce oleje nebo povoleného másla
  • trocha sezamového oleje na potírání

PICKLOVANÉ OKURKY

  • 240 ml horké vody
  • 120 ml rýžového octa
  • 6 lžíce cukru
  • 2 lžička soli
  • 1 ks okurka salátová na tenko nakrájená na japonské mandolíně
  • sezam

KOMPLETACE

  • římský salát, jarní cibulka, koriandr, sezam

Instrukce

Postup přípravy Maso

  • Marinování masa: smíchej všechny suroviny a maso nalož alespoň přes noc. (minimum je 2 hodiny)
  • Peču ideálně na roštu, pod kterej dám plech s vodou – jednak kvůli odkapávání, jednak aby v troubě nebylo sucho.
  • Troubu rozehřeju na 220 °C, rošt dám nejdřív výš, ať chytne barvu. Po cca 15 minutách otočím, znovu potřu. Po dalších 15 minutách stáhnu teplotu na tak 160 °C a nechám to ještě aspoň 20–30 minut dojít (ale záleží na tom jak velké tlusté maso).

Postup na knedlíčky

  • Nejdřív zadělej na kvásek = droždí, cukr, vlažné mléko, sůl, kypřící prášek a rozmíchej
  • Přidej po cca 10 min mouku, lehce promíchej a vyklop na pracovní plochu
  • Hnětej 8–10 minut, dokud nebude hladké, měkké a nelepivé.
  • Vlož těsto do čisté mísy vytřené olejem, zakryj potravinářskou fólií nebo vlhkou utěrkou a nech těsto kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Těsto vyklop na lehce pomoučenou plochu, rozděl na poloviny a vyválej váleček
  • Nakrájej těsto na kousky o váze 40g a ukoulej kuličky a nech dokynout.
  • Každou kuličku lehce rozplácni, rozválej do oválu, potři sezamovým olejem a přelož napůl.
  • Do pánve nalij vodu, na napařovač polož papír, na něj bochánky přiklop poklicí a vař je v páře asi 7-10 minut.

Postup na nakládané okurky

  • Smíchej všechny ingredience dohromady dokud se cukr a sůl nerozpustí, nech vychladnout
  • Okurky nakrájej na tenké plátky pomocí mandolíny, tloušťku si uprav podle toho, jak křupavé je chceš mít.
  • Nakrájené okurky vlož do nádoby, zalij je vychladlým nálevem tak, aby byly ponořené, proklepej.
  • Nech okurky marinovat alespoň 2 hodiny marinovat v lednici, čím déle táím lépe /ideálně přes noc a víc/

Kompletace

  • Do knedlíčku vlož salátový list, na něj okurky, maso, jarní cibulku, koriandr a zalij trochou omáčky z výpeku. Zakousni se!
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Chinese, Čínská
Klíčové slovo: Bůček, Česnek, Char siu, Krkovice, lee kum kee, Vepřové maso