Jdi zpět
+ porcí

Bún chá - Vietnamský bůček na grilu

Servings 4 people
Čas přípravy 15 zápis
Doba vaření 15 zápis
Celkový čas 1 hodina 13 zápis

Pomocníci

  • 1 Mlýnek na maso
  • 1 Gril
  • 2 Mísy

Ingredience

Marinování masa

  • 400 g vepřový bůček 70% masa - 30% tuku
  • 400 g vepřový bůček mletý mletý
  • 2 ks šalotka
  • 3 lžíce rybí omáčka
  • 2 lžíce ústřicová omáčka
  • 4 lžíce hnědý cukr jestli máte kokosový karamel, bude lepší!
  • 4 stroužky česnek najemno
  • 2 ks citronová tráva nasekaná najemno
  • 2 špetky pepř
  • olej na potření rukou

Omáčka Nuoc Cham

  • 200 ml voda
  • 3 lžíce rybí omáčka
  • 3 lžíce cukr
  • 3 lžíce limetková šťáva citronová nebo rýžový ocet
  • 2 stroužky česnek
  • chilli paprička čerstvá Bird Eye dle chuti
  • špetka MSG /glutaman/ volitelně

Zeleninový salátek

  • 200 g mrkev
  • 200 g kedlubna nebo papája, máš li
  • 1 lžíce cukr
  • 1 lžíce ocet rýžový nebo jablečný nebo něco kyselého
  • 2 lžičky sůl

Bylinky

  • perilla křovitá
  • klasnatka brvitá
  • koriandr
  • 1 ks ledový salát

Nudle

  • 1 balení nudle kulaté středně silné

Instrukce

1.DEN

    Marinování

    • Maso před použitím lehce zamraz, aby se dalo lépe krájet. Rozděl množství masa na 2 stejně velké části. Jednu půlku nakrájej na asi 5mm plátky a druhou půlku namel nebo rozsekej nožem najemno nebo rozmxuj ve foodprocesoru. Maso rozděl do samostatných misek.
    • Všechny ingredience na marinádu smíchej s masem /množství je na celkovou váhu, tak si suroviny rozděl od oka na půl/ a nech maso ideálně přes noc marinovat.

    Nakládané zelenina

    • Zeleninu si připrav také 1 den předem, chutná pak lépe.
      Kedlubnu a mrkev nakrájej jako vietnamec. Udělej ze zeleniny kvádry o průměru asi 2x2cm, a z každé strany do nich podélně vytvoř trojůhelníkový zářez, vedený středem. A pak ty kvádry najemno rozkrájej na tenké plátky. Že to nechápeš? Kolečka jsou taky v pohodě :-)
    • Plátky kedluby a mrkve zasypej 1 lžičkou soli a nech odstát 30minut, zelenina pustí vodu. Poté vem zeleninu do ruky a vodu z ní vymačkej a zeleninu opláchni v cedníku pod studenou vodu. Přendej zeleninu do misky, přidej cukr a ocet, promíchej a nech přes noc v lednici.

    Omáčka Nuoc Nam

    • Namáčecí omáčku Nuoc Nam připrav také den předem. Ve vodě rozmíchej cukr, limetkovou šťávu a rybí omáčku a zahřej na sporáku, dokud se cukr nerozpustí. Omáčku odstav, přidej česnek a chili papričky a nech přes noc v lednici.

    2.DEN

    • Pokud jsi si s tím dal práci den dopředu, tak dnes vše z lednice vytáhni a nech klidně stát v teple 30minut než se pustíš do grilování.

    Bylinky a salát

    • Natrhej bylinky a nakrájej ledový salát na tenké proužky. Já to dělám tak, že bylinky i salát promíchám dohromady.

    Nudle

    • Uvař nudle podle návodu, nech je okapat a propláchni. Když ti vychladnou, prolej je horkou vodou.

    Grilování

    • Z mletého masa vyrob malé karbanátky na 2 sousta, ideálně si předtím potři ruce olejem, aby se ti maso nelepilo na ruce.
    • Rozpal gril, potři olejem mřížku a ugriluj kousky masa i karbanátky z obou stran tak, aby byly krásně zkaramelizované a zlatohnědé. Nezabere to moc času.
      /jestli nemáš gril, strč maso do trouby nebo na pánev, ale to za mně není vůbec značka Ideál./

    Servírování

    • Do středně malé misky nalij omáčku Nuoc Nam a přidej do ní trochu nakládané zeleniny. Misku s omáčkou postav doprostřed talíře, kolem ní dej nudle, maso a pokrájený ledový salát s bylinkami. Hůlkama si vždy naber co chceš zrovna zkombinovat, vhoď do misky, protáhni omáčkou a ochutnej svůj tvůr. Tak co?

    Poznámky

    TIP:  Kyselé příchutě v receptu uvedené, jako je limetková šťáva, citronová štáva nebo třeba rýžový, jablečný nebo kvasný ocet se ne vždy povede mít doma všechny naráz. Takže je možné nahradit jednu kyselou ingredience za jinou...ale pamatuj že vždy to bude mít trochu jinou chuť. Třeba kvasý ocet je nejvíc agresivní a měl by se před použitím převařit. Experimentuj .-)
    Chod: Hlavní jídlo, salát
    Kuchyně: Vietnam
    Klíčové slovo: Bůček, Bún Chá, citronová tráva, Nudle, pšeničné nudle, Rybí omáčka, Rýžové nudle