Jak si jednoduše do zásoby vyrobit Zázvorový čaj s medem?

1.4K
SERIE: NÁPOJ
Domácí zázvorový med je instantní nápoj, který v zimě jako když najdeš. Schováš si ho do lednice a když na tebe vleze morybundus, jedna lžíce a je líp.

Pokud hledáš způsob, jak si jednoduše, levně a hlavně instantně připravit vlastní zázvorový čaj s medem, máš před sebou recept, který ti zlepší den a navíc i celkovou vitalitu. Vyzkoušej si udělat domácí zázvorový med a přesvědč se, že starost o zdraví nemusí zabrat příliš času!

Domácí zázvorový čaj s medem neboli „zázvorový med“ neboli ginger tea.

Neznám v zimě asi lepší věc na takové to rychlé zahnání rozbíhající se nemoci, na odstranění bolesti v krku a prohřátí celého těla, než je čaj s pořádnou dávkou zázvoru a medu.

Před pát lety jsem objevil chuť ginger tea, která je skvělá, ale zároveň příliš přeslazená a upřímně – chuť má málo společného s čerstvě vylouhovaným zázvorem.

Napadlo mě udělat si tenhle zázrak doma, po svém a příprava domácího zázvorového medu byla jedna z nejlepších voleb, co jsem tuhle zimu udělal.

Stačí ti dvě suroviny: čerstvý zázvor a kvalitní med. Spojíš je a máš zlatou směs, která podpoří imunitu, zahřeje tělo a pomůže ti zvládnout každou zimu. 

Zázvorový čaj s medem je přírodní elixír, který ti zvedne nejen náladu, ale i vitalitu.

Zázvorový čaj neboli zázvorový med.
Screenshot

Víš jaký je rozdíl mezi zázvorovým čajem z obchodu a domácím zázvorovým medem? 

✅ Domácí zázvorový čaj s medem neboli zázvorový med neboli ginger tea:

  • Přirozeně sladký a pikantní díky medu a čerstvému zázvoru.
  • Žádná chemie, žádná umělá dochucovadla.
  • Mínus: jen vydrží kratší dobu, díky absenci chemie

❌ Průmyslové „ginger tea“:

  • Často má přehnaně sladkou, umělou chuť kvůli sirupu a přidaným cukrům.
  • Může obsahovat levný, konzervovaný zázvor, který má nižší účinnost než čerstvý.
  • 25% výplně je voda

Nechci bez osobního vyzkoušení všech druhů ginger tea říkat, že nestojí za nic. Obecně ale asi víš sám, že u průmyslově zpracovaných produktů platí přímá úměra – čím levnější, tím větší pravděpodobnost, že jde jen o oslazený extrakt s přidanou chemií a vodou.

Jejich složení vypadá nějak takhle: cukr, zázvor, fruktóza, zázvorový džus, zázvorový extrakt, voda a stabilizátoryx.

Oproti tomu domácí zázvorový med je čistě přírodní super potravina, která podpoří imunitu i trávení mnohem účinněji. 

Zázvorový čaj neboli instattní zázvorový med neboli domácí ginger tea.
Zázvorový čaj – Zázvorový med

2. Účinky zázvorového medu a použití

✅ Posiluje imunitu – Zázvor má antibakteriální účinky, med zase obsahuje enzymy, které pomáhají bojovat proti infekcím

✅ Zklidňuje kašel a bolest v krku – Pomáhá při nachlazení, chřipce i alergiích.

✅ Podporuje trávení – Zázvor stimuluje žaludeční šťávy a pomáhá proti nevolnosti

✅ Zahřívá tělo – Ideální pro zimní měsíce, pomáhá proti prochladnutí.

✅ Snižuje záněty a bolest kloubů – Má protizánětlivé účinky, což ocení lidé s artritidou nebo revmatem

Zázvorový čaj neboli zázvorový med.
Zázvorový čaj neboli zázvorový med.

A na co si dát při jeho přípravě pozor?:

⚠️ Po nastrouhání nech zázvor oschnout na vzduchu, alespoň 30 minut. Přítomnost vody v medu totiž vede k nastartování kvašení. Takže sklenice skladuj v chladu nebo v lednici.

⚠️ Nekombinovat med s horkou vodou – Pokud přidáš zázvorový med do vroucí vody, níčí se tím většina prospěšných enzymů. Nech vodu trochu vychladnout, při teplotě 60C, když už se dá srkat teprve med přidej.  

⚠️ Skladování – Uchovávej v chladu a temnu. Nepoužívej kovovou lžičku (může to ovlivnit enzymy v medu).

⚠️ Trvanlivost – upřímně nemám zjištěno, do měsíce je fuč. Ale pokud, jak píšu výše, zbavíš zázvor částečně vody oschnutím, vydrží v lednic i a temnu tipuju 3 měsíce. Budu rád když mi dáš vědět, jak to vydrželo dlouho tobě.


Jak poznáš kvalitní med?

A víš jak poznáš jednoduše poznáš kvalitní med od nekvalitního? Udělej si domácí test.

Dej kapku medu do vody. Pravý med klesne ke dnu a pomalu se rozpouští, falešný se hned rozpustí.

Zázvorový čaj neboli zázvorový med.
Zázvorový čaj neboli zázvorový med.

Jak si tedy připravit zázvorový med?

Celý postup najdeš dole v receptu, ale já začnu tak, že zázvor nejdřív celý oloupu.
Není to nutný krok, pokud máš hezký zázvor, bez špinavějších záhybů a oschlých konců, pak stačí jen omýt od povrchové špíny.
Ale v obchodech zas tak často krásný zázvor nemají, takže si s tím raději dám tu práci: Zázvor jednoduše oškrabu lžící na polévku. Jde to lépe než nožem.

zazvorovy caj zazvorovy med 5
Domácí zázvorový med

No a pak zázvor strouhám na japonské mandolíně Kirelwa, ta má totiž skvělé a ostré nástavce na jemné nudličky 1mm nebo 2,5mm, že pak zázvor v medu navíc i krásně vypadá.

Recept:

Na 4 sklenice á 300ml.

  • 600g čerstvého zázvoru /po oloupání zůstane asi 500g/
  • 700 ml kvalitního medu (ideálně přírodního, nepasterizovaného)
  • Sterilizovaná sklenice s víčkem
  • Mandolína s jemným nástavcem nebo ostrý nůž

Postup:

  1. Příprava zázvoru – Oloupej zázvor (nejlépe lžící) a nastrouhej ho najemno nebo nakrájej na tenké plátky.
  2. Sušení – Nech ho lehce oschnout (+30 minut na vzduchu), aby v něm nebylo příliš vody, která by mohla způsobit fermentaci.
  3. Vložení do sklenice – Nalej med do 1/3 sterilizované sklenice a naskládej zázvor
  4. Zalij medem – Přelij zázvor medem tak, aby byl celý ponořený, opatrně promíchej, bouchni sklenicí do pracovní desky /přes utěrku/ a kdyžtak ještě doplň.
  5. Uzavři a skladuj – Sklenici pevně uzavři a nech ji alespoň 1 týden odležet na chladném místě /ideálně v lednici/. Nejlepší chuť i účinky bude mít po 2–4 týdnech.
Zázvorový čaj neboli zázvorový med.
oloupaný zázvor
Zázvorový čaj neboli zázvorový med.
nastrouhaný zázvor najemno

Inspiruj se dalšími recepty z vietnamské kuchyně.


Kde koupit japonskou mandolínu Kirelwa a jiné náčiní na vaření? Na eshop.tymiaan.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Zavřít
Tymiaan © Copyright 2020. Všechna práva vyhrazena.
Zavřít