Pokud hledáš způsob, jak si jednoduše, levně a hlavně instantně připravit vlastní zázvorový čaj s medem, máš před sebou recept, který ti zlepší den a navíc i celkovou vitalitu. Vyzkoušej si udělat domácí zázvorový med a přesvědč se, že starost o zdraví nemusí zabrat příliš času!
Domácí zázvorový čaj s medem neboli „zázvorový med“ neboli ginger tea.
Neznám v zimě asi lepší věc na takové to rychlé zahnání rozbíhající se nemoci, na odstranění bolesti v krku a prohřátí celého těla, než je čaj s pořádnou dávkou zázvoru a medu.
Před pát lety jsem objevil chuť ginger tea, která je skvělá, ale zároveň příliš přeslazená a upřímně – chuť má málo společného s čerstvě vylouhovaným zázvorem.
Napadlo mě udělat si tenhle zázrak doma, po svém a příprava domácího zázvorového medu byla jedna z nejlepších voleb, co jsem tuhle zimu udělal.
Stačí ti dvě suroviny: čerstvý zázvor a kvalitní med. Spojíš je a máš zlatou směs, která podpoří imunitu, zahřeje tělo a pomůže ti zvládnout každou zimu.
Zázvorový čaj s medem je přírodní elixír, který ti zvedne nejen náladu, ale i vitalitu.

Víš jaký je rozdíl mezi zázvorovým čajem z obchodu a domácím zázvorovým medem?
Domácí zázvorový čaj s medem neboli zázvorový med neboli ginger tea:
- Přirozeně sladký a pikantní díky medu a čerstvému zázvoru.
- Žádná chemie, žádná umělá dochucovadla.
- Mínus: jen vydrží kratší dobu, díky absenci chemie
Průmyslové „ginger tea“:
- Často má přehnaně sladkou, umělou chuť kvůli sirupu a přidaným cukrům.
- Může obsahovat levný, konzervovaný zázvor, který má nižší účinnost než čerstvý.
- 25% výplně je voda
Nechci bez osobního vyzkoušení všech druhů ginger tea říkat, že nestojí za nic. Obecně ale asi víš sám, že u průmyslově zpracovaných produktů platí přímá úměra – čím levnější, tím větší pravděpodobnost, že jde jen o oslazený extrakt s přidanou chemií a vodou.
Jejich složení vypadá nějak takhle: cukr, zázvor, fruktóza, zázvorový džus, zázvorový extrakt, voda a stabilizátoryx.
Oproti tomu domácí zázvorový med je čistě přírodní super potravina, která podpoří imunitu i trávení mnohem účinněji.

2. Účinky zázvorového medu a použití
Posiluje imunitu – Zázvor má antibakteriální účinky, med zase obsahuje enzymy, které pomáhají bojovat proti infekcím
Zklidňuje kašel a bolest v krku – Pomáhá při nachlazení, chřipce i alergiích.
Podporuje trávení – Zázvor stimuluje žaludeční šťávy a pomáhá proti nevolnosti
Zahřívá tělo – Ideální pro zimní měsíce, pomáhá proti prochladnutí.
Snižuje záněty a bolest kloubů – Má protizánětlivé účinky, což ocení lidé s artritidou nebo revmatem

A na co si dát při jeho přípravě pozor?:
Po nastrouhání nech zázvor oschnout na vzduchu, alespoň 30 minut. Přítomnost vody v medu totiž vede k nastartování kvašení. Takže sklenice skladuj v chladu nebo v lednici.
Nekombinovat med s horkou vodou – Pokud přidáš zázvorový med do vroucí vody, níčí se tím většina prospěšných enzymů. Nech vodu trochu vychladnout, při teplotě 60C, když už se dá srkat teprve med přidej.
Skladování – Uchovávej v chladu a temnu. Nepoužívej kovovou lžičku (může to ovlivnit enzymy v medu).
Trvanlivost – upřímně nemám zjištěno, do měsíce je fuč. Ale pokud, jak píšu výše, zbavíš zázvor částečně vody oschnutím, vydrží v lednic i a temnu tipuju 3 měsíce. Budu rád když mi dáš vědět, jak to vydrželo dlouho tobě.
Jak poznáš kvalitní med?
A víš jak poznáš jednoduše poznáš kvalitní med od nekvalitního? Udělej si domácí test.
Dej kapku medu do vody. Pravý med klesne ke dnu a pomalu se rozpouští, falešný se hned rozpustí.

Jak si tedy připravit zázvorový med?
Celý postup najdeš dole v receptu, ale já začnu tak, že zázvor nejdřív celý oloupu.
Není to nutný krok, pokud máš hezký zázvor, bez špinavějších záhybů a oschlých konců, pak stačí jen omýt od povrchové špíny.
Ale v obchodech zas tak často krásný zázvor nemají, takže si s tím raději dám tu práci: Zázvor jednoduše oškrabu lžící na polévku. Jde to lépe než nožem.

No a pak zázvor strouhám na japonské mandolíně Kirelwa, ta má totiž skvělé a ostré nástavce na jemné nudličky 1mm nebo 2,5mm, že pak zázvor v medu navíc i krásně vypadá.



Recept:
Na 4 sklenice á 300ml.
- 600g čerstvého zázvoru /po oloupání zůstane asi 500g/
- 700 ml kvalitního medu (ideálně přírodního, nepasterizovaného)
- Sterilizovaná sklenice s víčkem
- Mandolína s jemným nástavcem nebo ostrý nůž
Postup:
- Příprava zázvoru – Oloupej zázvor (nejlépe lžící) a nastrouhej ho najemno nebo nakrájej na tenké plátky.
- Sušení – Nech ho lehce oschnout (+30 minut na vzduchu), aby v něm nebylo příliš vody, která by mohla způsobit fermentaci.
- Vložení do sklenice – Nalej med do 1/3 sterilizované sklenice a naskládej zázvor
- Zalij medem – Přelij zázvor medem tak, aby byl celý ponořený, opatrně promíchej, bouchni sklenicí do pracovní desky /přes utěrku/ a kdyžtak ještě doplň.
- Uzavři a skladuj – Sklenici pevně uzavři a nech ji alespoň 1 týden odležet na chladném místě /ideálně v lednici/. Nejlepší chuť i účinky bude mít po 2–4 týdnech.


Inspiruj se dalšími recepty z vietnamské kuchyně.
Kde koupit japonskou mandolínu Kirelwa a jiné náčiní na vaření? Na eshop.tymiaan.cz.