Jak na Vietnamský karamelizovaný bůček – Thịt kho tàu

16.8K
ZAJÍMAVOST
Karamelizovaný bůček milují všichni Vietnamci, od jihu po sever. A češi?

Vietnamský karamelizovaný bůček si oblíbíte ne z jednoho, ale hned několika podstatných důvodů. A až si Thit kho tau uvaříte, nebudete se divit že je mezi vietnamci tak oblíbené.

Chcete důvody slyšet?

5 důvodů pro Vietnamský karamelizovaný bůček

  1. Uvaříte ho v jednom hrnci.
  2. Velmi jednoduchý recept až triviální na uvaření.
  3. Potřebujete víceméně jen běžně dostupné suroviny!
  4. Naprosto vynikající jídlo
  5. Cena
39c45f59imp

Co je to vietnamský karamelizovaný bůček?

V podstatě se prorostlý vepřový bůček dusí společně s karamelovou a rybí omáčkou, dokud maso není křehké, chutné a měkké.
Karamelizovaný vepřový bůček je běžným jídlem mnoha vietnamských rodin, tak jako u nás třeba guláš. Vietnamsky se mu říká „thit kho tau“ (zkráceně „thit kho“). A když navíc do pokrmu přidáš i vejce, budeš mu říkat „thit kho trung“. Výslovnost raději zkoušet nebudu.

Z toho co jsem zjistil, se vietnamský karamelizovaný bůček připravuje jako naprostá nezbytnost během lunárního Nového roku.
V severním Vietnamu se připravují kousky masa menší, na dušení se používá obyčejná voda a na zalití masa se používá méně omáčky.
V jižním Vietnamu se používají větší kusy masa, maso se při dušení zalévá kokosovou vodou a také verze s vejci, je rozšířená spíš na jihu. Maso na talíři má více omáčky.

Z toho vyplývá, že pokud si budete chtít uvařit levnější verzi, vydejte se spíš na sever.

Jaké suroviny budeme potřebovat?

Vepřový bůček

Na vietnamský karamelizovaný bůček sáhněte určitě po nějakém tučnějším mase, ideálně s kůží. Vyberte určitě vepřový bůček, ale můžete zkusit i vepřové koleno.

Kokosový karamel (Nuoc mau)

Není to jen obyčejný karamel, ale karamel který vzniká redukovcí kokosové vody s kokosovou dužinou. Kokosový karamel nebo nektar, je jednou ze základních vietnamských surovin vietnamské kuchyně. Použítí najde v dušených /kho/ jídlech.
Určitě ho použij při marinování masa v bún cha.

Rybí omáčka

Kupujte určitě nějakou kvalitní. Můžete nakoupit u mně v shopu. Ať už samostatně, nebo jako součást vietnamského balíčku. Doporučuji koupit jednu z těchto dvou značek

Hat Ném

Hat nem je kuřecí sušený vývar. Velmi běžná surovina ve vietnamské kuchyni. Když ho seženete, tak spíš jen v 1Kg balení, ale nově můžete koupit i 170g balení.
Budete ho pak rádi používat do každé marinády.

MSG neboli glutaman sodný

Nebojte se ho. Je to úplně běžná součást jídel asijské kuchyně. Není určitě nutností, pokud jste na něj alergičtí, ale když se to s ním nepřehání, dokáže jídlu příjemně zvýšit intenzitu chuti. Víc si můžete počíst tady.
A když mu začnete říkat wei-su, hned to zní i míň škodlivě, ne?

5 from 2 votes

Vietnamský karamelizovaný bůček – Thịt kho tàu

Tohle je pro mne jedno z nejzákladněších a nejobyčejnějších jídel vietnamské kuchyně. Přitom je složené jenom z pár levných surovin, od kterých nic moc nečekáš, ale výsledek tě chutí dostane do stavu, kdy si chceš přidat. Ale ono už neni.
Porce 4 people
Doba přípravy 30 minuty
Doba vaření 45 minuty
Celkový čas 1 hodina 15 minuty

Složení

MASO

  • 1 kg vepřového bůčku
  • 3 lžíce cukr krupice
  • 2 lžíce rybí omáčka
  • 1 lžička glutamát
  • 1 ks cibule
  • 4 ks vejce
  • 2 lžičky sůl

SALÁTEK

  • 1 ks mrkev
  • 8 cm bílá ředkev
  • sůl
  • cukr
  • rýžový ocet

VEJCE

  • 4 ks vejce
  • 200 ml rostliný olej (na smažení)

Pokyny

  • Bůček nakrájejte na větší kostky (klidně 5x5x5cm), ale můžete i na menší, které se udlají rychleji a víc se z nich vypeče tuk. 
  • Promíchejte v míse maso s cukrem, solí, rybí omáčkou a MSG a nechte v lednici odležet, minimálně 30minut.
  • Maso dejte do rozpálené pánve s trochou oleje, aby se nepřipalovalo. Nechte cukr na mase zkaramelizovat. Neustále ale hlídejte, míchejte nebo maso otáčejte.
  • Vodu zatím nepřilévejte, maso by se musí dokonale obalit v karamelu.
  • Když je maso částečně orestované, přidejte nakrájenou cibuli nebo šalotku. 
  • Po cca 10 minutách restování z obou stran, když je maso tmavé, přilijte vodu. Maso by mělo být celé potopené, zakryjte pokličkou a vařte doměkka na střední výkon cca 1 hodinu, až maso změkne a voda se částečně vyvaří.
  • Dejte si vařit rýži.
  • Já pak ještě maso z omáčky vyndám a strčím ho pod gril v troubě na 200C, aby bylo křupavější.
  • V pánvi bez masa si omáčku zredukuju, ale nemusí být moc hustá.
  • Mezitím si připravte přílohy. Nastrouhejte na tenké plátky mrkev a ředkev, osolte, ocukrujte /můžete přidat trošku octa/ a nechte pustit vodu.  
  • Uvařte si vejce natvrdo, ale ať je žloutek tekutý, tak cca 6min, oloupejte je a ponořte do rozpáleného oleje, dokud neztmavnou.
Kalorie: 400kcal
Náklady: $15
Kurz: Hlavní jídlo
Kuchyně: Vietnam
Klíčové slovo: Bůček, Cibule, Cukr, Maso, Rybí omáčka, Vepřové maso

Výživa

Calories: 400kcal

Uvařili jste podle receptu?

Dej mi vědět, jak jsi dopadl! Zanech mi tu komentář nebo mne označ na Instagramu @zdenekbezdicek anebo hashtagem #tymiaan. Díky!

Připojte se ke konverzaci

  1. komule říká:

    vařím podle vás již po několikáté a nemůžeme se tohoto jídla nabažit! dnes zkusím jižní variantu s kokosovou vodou 🙂

    1. Děkuju za komentář 🙂 Recept s kokosem vás bude bavit, možná i víc…..už jsem ho dlouho neměl a dostal jsem na něj právě velkou chuť 🙂

  2. Zuzana říká:

    5 hvězda
    Výborný recept, děkuji.

    1. Díky Zuzko za komentář, potěšil a jsem rád že vás jídlo taky.

  3. Tomáš říká:

    5 hvězda
    Recept jsem lehce upravil podle originál vietnamského videa (do marynády jsem přidal česnek a feferonku a místo vody použil kokosovou vodu) a byla to bomba 😉

    1. Super freestyle, chválim 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Like
Zavřít
Tymiaan © Copyright 2020. Všechna práva vyhrazena.
Zavřít