Vietnamský guláš Bo Kho je jídlo, které tě dostane. Voňavější než klasický guláš, plné intenzivních chutí a přitom lehčí a svěžejší. Žádná mouka na zahušťování, žádné těžké omáčky – jen pomalu dušené hovězí maso, mrkev a exploze koření, která ti udělá v kuchyni malý Vietnam.
Pokud máš rád guláš, ale hledáš něco lehčího, nebo prostě miluješ vietnamskou kuchyni, tak Bo Kho musíš zkusit. A pokud tě někde napálili cenovkou 330 Kč za porci, tak o důvod víc udělat si ho doma! Protože za tu cenu můžeš mít rovnou celou pořádnou várku.
Bo Kho – co to vlastně je?
V překladu znamená „Bo“ hovězí maso a „Kho“ je technika dušení. Takže žádný guláš, ale spíš pomalu dušené hovězí, které se koupe v bohaté omáčce plné anýzu, skořice, citrónové trávy a rybí omáčky. Výsledek? Silná, aromatická chuť, která ti nedá spát. Doslova – protože tenhle guláš se klidně jí i k snídani!
Bo Kho se dá jíst několika způsoby:
S nudlemi – tradičně se podává s rýžovými nudlemi (Bánh Mì Bo Kho) nebo kulatými Bún.
S bagetou – Vietnamská bageta (Bánh Mì) namočená v omáčce? To je jiný level!
S rýží – Pokud chceš plnohodnotný oběd, dej si ho s dušenou jasmínovou rýží.
Bo Kho vs. český guláš – proč je to úplně jiná liga?
Možná si říkáš, že je to prostě vietnamská variace guláše, ale pojďme si to říct na rovinu – Bo Kho má s českým gulášem společné jen hovězí maso. Jinak je to úplně jiná hra:
Žádná mouka! – Omáčka je přirozeně hustá díky pomalému vaření a želatině z masa, žádná jíška tady nehrozí.
Koření hraje hlavní roli – Skořice, badyán, citronová tráva, česnek, rybí omáčka. To dává Bo Kho nezaměnitelnou chuť.
Lehčí konzistence – Není to tak hutné jako klasický český guláš, je to spíš voňavý, lehce pikantní vývar s masem.
Více svěžesti – Díky citronové trávě a limetkové šťávě má Bo Kho nečekaně osvěžující chuť.
Jak si udělat vietnamský guláš Bo Kho doma jako profík?
Bo Kho není složité, ale musíš dodržet pár základních pravidel:
Vyber správné maso
Nejlepší je hovězí kližka nebo hovězí hrudí. Obsahuje dost kolagenu, který se během dlouhého vaření promění v božsky jemné maso. Pokud použiješ libové maso, nebude to ono – prostě se musíš smířit s tím, že trochu tuku je tu potřeba.
TIP: Pokud chceš extra chuť, maso před dušením krátce osmahni na vyšší teplotu – zatáhne se a omáčka bude mít hlubší chuť.
Koření dělá rozdíl
Co dělá Bo Kho Bo Khem? Přesně tohle:
Citronová tráva – dodává svěžest a jemnou kyselost.
Badyán a skořice – přináší jemně nasládlou exotickou chuť.
Česnek a zázvor – základ každého vietnamského jídla.
Rybí omáčka – neboj se jí! Dává jídlu hloubku, umami a autentickou chuť.
Chilli – přidej podle chuti, ale k Bo Kho trochu pálivosti prostě patří.
Dlouhé vaření = měkké maso
Trpělivost, příteli. Bo Kho se musí pomalu dusit alespoň 2 hodiny, aby bylo maso měkké a chutě se krásně propojily. Rychlé vaření = tvrdé maso = špatné Bo Kho!
Pokud máš tlakový hrnec, můžeš to urychlit na cca 40 minut. Ale pomalé dušení je prostě lepší.
V čem Bo Kho vařit?
Ideální je litinový hrnec nebo silnostěnný kastrol, který dobře drží teplotu. Já jsem ho vařil v krásném žlutém Tegame hrnci od Fabini. Pokud se ti líbí, můžeš využít můj slevový kód TYMIAAN5 pro extra slevu 5 %.
Jak podávat Bo Kho?
- S rýží – pro klasický oběd.
- S rýžovými nudlemi – tradiční varianta, super lehká.
- S vietnamskou bagetou – naprostá bomba, omáčku si s ní doslova vyškrábeš z talíře.
- S bylinkami a limetkou – koriandr, vietnamská bazalka, trocha limetky… a je to dokonalé!
Závěrem
Bo Kho je jedno z těch jídel, co se vryje do paměti. Silná, voňavá omáčka, dokonale měkké maso a kořeněná chuť, co tě zahřeje až do morku kostí. Je to jídlo, které s přibývajícím časem jen zlepšuje – takže si ho klidně udělej den předem, ať má šanci pořádně dozrát.
Tak co? Pustíš se do něj? Dej vědět do komentářů, jestli tě Bo Kho taky dostalo!
Máš rád libový hovězí guláš, bez zahušťování moukou? A znáš jeho voňavější vietnamskou verzi? Tak ať v tom není guláš, není to vietnamský guláš, pokrm se nazývá se Bo Kho.
Bo jako hovězí maso. Kho jako metoda kterou se maso vaří. Dušení.
Už jsi četl článek o rybích omáčkách a jakou vybrat?

Bo Kho – Vietnamský guláš
Pomocníci
Ingredience
Hovězí maso + Marinování
- 700 g Hovězí kližka
- 5 stroužek Česnek
- 3 cm Zázvor očistěný
- 3 lžíce Rybí omáčka
- 1 lžíce Koření 5 vůní
- 2 lžíce Kokosový cukr /nebo ideálně kokosový karamel/
- špetka Sůl
Ostatní
- 3 lžíce Olej na smažení
- 1 ks Skořice Vietnamská celá
- 2 ks Badyán
- 2-3 stvoly Citronová tráva
- 2 ks Cibule na osminky
- 1 ks Rajčata v konzervě
- 300 ml Kokosová voda /ne mléko!/
- Voda na dolití dle potřeby
- 3 ks Mrkev na větší kusy
- 1 lžíce Mletá paprika /dle chuti/
- špetka Sůl dle chuti
- 1 lžíce Sojová omáčka
Bylinky & Ozdoba
- Thajská bazalka
- Koriandr
- Limetka
Příloha
- Rýžové nudle /buď…/
- Bageta francouzská /…anebo/ Podle chuti
Instrukce
Marinování masa
- Hovězí maso nakrájej na větší kostky, třeba 3x3cm.
- Najemno nakrájej česnek a zázvor /nebo rozsekej v ručním mixéru/apřidej k masu všechny zbylé suroviny.
- Marinuj minimálně 30 minut, ale klidně nech přes noc.
- Rozehřej se hlubší pánev nebo hrnec a přilej olej.
- Na olej přidej skořici, badyán a citronovou trávu /pokud je rozmrazená, vymáčkni z ní vodu, jinak bude olej prskat/. Asi 1 minutu restuj a nech koření rozvonět.
- Na rozpálený olej vyklop marinované maso a pořádně ho ze všech stran orestuj. Povrch masa má být zbarvený do bronzova.
- Jakmile je maso orestované přidej do hrnce papriku, trochu ji zarestuj /20-30 vteřin/ a přidej skovou omáčku. Promíchej a přidej cibuli. Opět promíchej a přidej rajčata.
- Restuj rajčata ještě asi 1 minutu a pak vče zalej kokosovou vodou. A případně doplň vodou. Maso má být potopené, přesně po poslední kousek.
- Příklad pokličkou a dus maso pod pokličkou 60-75minut. /pokud chceš proces urychlit o polovinu, použij papiňák/.
- Odstraň velké kusy koření, skořici, badyán i citronovou trávu.
- Přidej nakrájenou mrkev a ještě dus tak 15minut. Ochutnej maso jestli je dostatečně měkké.
- Jetš můžeš dochutit solí, pepřem, případně rybí omáčkou a máš hotovo.
- Jako přílohu doporučuju čerstvou křupavou bagetu. Nebo rýžové nudle Bún.
- Ozdob bylinkami, ideálně thajskou bazalkou. Zakápni limetkou až po ochutnání. Snížíš díky ní sladkost.
- Dobrou chuť!