Vietnamské smažené závitky s krevetami a vepřovým masem – Chả Giò

182

Vietnamské smažené závitky které voní po „domově“. Vietnamském.

Vietnamské smažené závitky nejsou jen jídlo. Kdybys byl čistě náhodou Vietnamec, nevybaví se ti ve vzpomínkách z dětství babiččin štrůdl a svíčková, ale pravděpodobně vzpomínky na babičku, která sedí na dvoře, ruce celé bílé od rýžového papíru, před sebou velkou plastovou mísu s náplní do závitků a pohled jak pečlivě a razdva balí jeden za druhým.

Taky bys asi zažil společné večery s celou rodinou, která celá kolem stolu, směje se a každý si uzobává z velké hromady jídla, podle své chuti. A hlavně – pamatoval by sis hlasité křupnutí smaženého závitku a jak sis přidal ještě jeden a ještě jeden…

Cha Gio aneb křupavé zlato na talíři

Pokud jsi už někdy měl dobrý vietnamský smažený závitek, víš, že ty nejlepší od těch průměrných dělí jediná věc: dokonale křupavá krusta a šťavnatá náplň.

Ale co když si je chceš udělat doma? Jak dosáhnout té nebeské křupavosti, aniž bys skončil s vlhkým, mastným nepoživatelným kusem čehosi?


Bacha. Znáš rozdíl mezi vietnamskými a čínskými závitky?

Možná jsi někdy omylem sáhnul po čínských jarních závitcích (spring rolls) – takových těch válečků s tlustým těstem, často plněných jen zelím a trochou masa. A řekl sis: „Sakra to není vono?!“ Vietnamské smažené závitky jsou úplně jiná liga. Menší, delikátnější a hlavně mají jiný obal i náplň.

Místo těsta z pšeničné mouky se používá rýžový papír, takže jsou lehčí a extrémně křupavé.

Náplň? Ne jen maso, ale i houby, skleněné nudle, mrkev a někdy taro nebo brambory. Chuťově jsou vyváženější a mnohem zajímavější.

Nem Rán vs. Chả Giò – Sever vs. Jih Vietnamu

Vietnam je dlouhej a rozmanitej. A stejně jako krajina a jazyk, liší se i závitky:

• Nem Rán (sever) – Používá se rýžový papír bánh đa nem. Má lehce hrubší povrch, méně saje tuk, ale zůstává krásně křupavý. Náplň je trochu chudší: vepřové maso, houby, mrkev, skleněné nudle.

• Chả Giò (jih) – Používá se rýžový papír s tapiokou Bánh Tráng Mỹ Tho  – po smažení je extrémně křupavý a zlatavej. Náplň je často luxusnější: to samé co v Nem rán, plus krevety nebo kuře, víc koření, víc chuti.


Jak dosáhnout křupavosti? Tady máš 4 zásadní pravidla

1. Správný rýžový papír

Ne každý rýžový papír je dobrej. Pro autentický výsledek potřebuješ bánh đa nem nebo papíry s tapiokou Bánh Tráng Mỹ Tho.

👉 TIP: Čti složení. Čistý rýžový papír = severní styl. S tapiokou = jižní styl, super křupavý.

2. Nerozmáčet rýžový papír

Tohle je častá chyba. Papír stačí jen lehce navlhčit – třeba štětcem. Jinak se rozpadne a při smažení praskne.

Když budeš připravovat závitky podle mého receptu a budeš je potírat kokosovým mlékem a skládat na sebe, budeš se nejspíš bát, že se rýřové papíry slepí. Nebo neslepí 🙂

3. Správný olej, správná teplota

Používej rýžový, slunečnicový nebo arašídový olej – mají totiž vysoký bod přepálení.

👉 Smaž na 160–170 °C, ani moc horko, ani málo. Bez teploměru to půjde, ale s ním máš jistotu. A jo – kuchyňský teploměr je jedna z TOP 20 věcí, co v kuchyni fakt chceš.

4. Dvakrát smažit = extra křupavost

První kolo na 140 °C – vytáhne vlhkost. Druhý smažení na 180 °C – dokonalá krusta.

👉 TIP: Můžeš si je předsmažit, zmrazit a později dodělat. Ideální pro návštěvy nebo mealprep.

Jak podávat vietnamské smažené závitky?

• 🥢 Zabalit do salátu – jen tak do římského nebo ledového, plus bylinky (máta, koriandr, bazalka), omáčka nước chấm a hotovo.

• 🥢 S rýžovými nudlemi – styl Bún Chả Giò, lehký, letní, fresh. Plus nesmí chybět omáčka nước chấm

• 🥢 Jako předkrm k Pho nebo Bún Chả – klasika.

Vietnamské smažené závitky
Vietnamské smažené závitky

Závěr? Jednou zkusíš a už nebudeš chtít jinak

Vietnamské smažené závitky jsou klasika, která tě chytne a už nepustí. A až zjistíš jak sjou jednoduché a povedou se ti udělat i doma, už tě žádnej bufet ani náhodou neuspokojí.

A když to na první pokus nebude úplně top? Nevadí. I tak budou sakra dobrý a každý další uděláš líp.

Japonská mandolína
Japonská mandolína v akci – must have na takové recepty

Tak co – Nem Rán nebo Chả Giò?


Abys to měl jednodušší, už brzy budeš moci pořídit celý STREETFODBOX se surovinami na vietnamské smažené závitky, ale i na Pho, Bo Kho a jiná asijká jídla. Jen koupíš čerstvou zeleninu a maso a vaříš!

Všechny suroviny seženeš u mě na ESHOPU👇

A tady máš recept na Chả Giò.


Smažené vietnamské závitky (Chả Giò Tôm Thịt)

Křupavé zlato na talíři
Servings 24 porcí
Čas přípravy 30 zápis
Doba vaření 30 zápis
Celkový čas 1 hodina

Pomocníci

  • 1ks Japonská mandolína Kirelwa na precizní a rychlé nudličky ze zeleniny
  • 1ks Nerez pánev na smažení
  • 1ks Velká mísa na smíchání surovin
  • 1ks Ostrý nůž používám Kai Wasabi Chef
  • 1ks Dřevěné prkénko používám Echt wood
  • 1ks Blanšírovací lžíce na vyndávání závitků používám tuto
  • Mísa + Papírové utěrky na odkapání

Ingredience

Zelenina + Houby na směs

Maso na směs

  • 100 g krevet 16/20
  • 400 g mletého vepřového masa – s menším množstvím tuku 20/80 max

KOŘENÍ SMĚS

  • 5 g soli 1 lžička
  • 10 g cukru 2 lžičky
  • 4 g kuřecího bujónu v prášku 1 lžička
  • pepř dle chuti
  • 30 g smažené šalotky

Na potření rýžového papíru:

Balení

Smažení

  • 300 ml lžíce rostlinného oleje

Namáčecí omáčka (Nước Chấm)

  • 4 pl cukru
  • 200 ml vroucí vody
  • 3 pl rybí omáčky
  • 1 pl limetkové šťávy až před podáváním
  • 1 stroužek česneku
  • chilli paprička podle chuti podle chuti

Instrukce

Příprava:

  • Namoč houby do teplé vody, nechej změknout.
    Vietnamské smažené závitky
  • Namoč skleněné nudle do studené vody.
  • Nakrouhej zeleninu (mrkev, kedlubnu).
  • Osol zeleninu 3 g soli, promíchej a nech 15 minut pustit vodu.
  • Vymačkej zeleninu – pořádně, ať není vodnatá.
    Japonská mandolína
  • Nakrájej houby, odstraň tvrdé části.
  • Nudle nakrájej na 2–3 cm kousky.

Smíchání ingrediencí:

  • Smíchej zeleninu a nudle – bez masa.
  • Krevety nasekej najemno nožem, ne mixérem. (já jsem použil sušené, mražené, jsou aromatičtější)
  • Přidej mleté maso a krevety do zeleninové směsi.
    Vietnamské smažené závitky

Ochucení:

  • Ochuť směs kořenící směsí (viz suroviny)
  • Důkladně promíchej.

Omáčka Nuoc cham

  • Smíchej sruoviny na Nuoc Cham (cukr, rybí omáčka, voda).
  • Nakonec před podáváním dodělej omáčku dochucením limetkou, česnekem, chilli.

Příprava rýžového papíru:

  • Smíchej kokosové mléko + karamel (na potírání papírů).
  • Připrav směs na lepení – buď tempura, nebo jen mouka + voda.
  • Rozděl směs rovnoměrně – např. do sáčku nebo pomocí lžičky.
  • Natři rýžové papíry štětcem kokosovým mlékem – z obou stran (nejdřív hrubá, pak hladká).
  • Nech změknout, pak se krásně rolují.

Balení závitků:

  • Vyklop si směs na pevnou pracovní plochu a rozděl si ji na správný počet /můžeš dělat menší než, já, nebo čtvercové, to je fuk/
    vietnamske smazene zavitky krajeni copy
  • Zabal závitky – slož boky, zaroluj, konce zalep připravenou směsí.
    Vietnamské smažené závitky

Smažení závitků:

  • Smaž – ideálně 2x (nejdřív na nižší teplotu, pak do křupava).
    vietnamske smazene zavitky3

Dokončení omáčky:

  • Dodělej omáčku, případně dochuť citronem, česnekem, chilli.

Servírování:

  • Podávej zabalené v salátovém listu s bylinkami a omáčkou – KŘUP.
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Vietnam
Klíčové slovo: nem ran, ném rán, cha gio, smažené závitky, závitky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Like
Zavřít
Tymiaan © Copyright 2020. Všechna práva vyhrazena.
Zavřít