Vsadím se, že moc z vás recept Ryba po vietnamsku s koprem a kurkumou neboli Cha ca La vong, nezná. Že ne? Nedivim se, já jsem ho taky z Vietnamu neznal a vypátral ho až na internetu, v momentě když jsem hledal něco originálního z vietnamské kuchyně, jako castingové jídlo do Masterchefa, abych byl originální. A hádej jak to dopadlo?…
Smažená ryba po vietnamsku a co si pod ní představit?
Připravit si rybu podle vietnamského receptu je snadné a přímočaré, což je ostatně charakteristické pro většinu vietnamských jídel. Stačí mít kvalitní bílou rybu, kterou namarinuješ v kurkumě, a poté ji podáváš s rýžovými nudlemi, arašídy, čerstvým koprem, opečeným sezamem a namáčecí omáčkou.
Recept Cha ca je dokonalý k servírování na samostatných talířích s jednotlivými přílohami, protože vytvoří ideální atmosféru pro společné stolování s přáteli nebo rodinou.
Marně vzpomínám, jestli jsem kdy ochutnal lepší úpravu ryby.
Odkud recept na Cha ca La Vong pochází?
Říká se, že recept Cha Ca La Vong pochází z jedné staré čtvrti Hanoje ve Vietnamu a je pojmenován po ulici Lã Vọng. Nevim co je na tom pravdy, ale můžeš to určitě prozkoumat a dát mi vědět. Budu rád. V roce 2011 kdy jsem byl poprvé v Hanoji jsem Cha ca nepotkal.
Co budeš potřebovat na přípravu receptu Ryba po vietnamsku?
Výběr ryby
Rybu vybírám spíš mořskou než sladkovodní. Mají pevnější a chutnější maso. Klíčem k úspěchu je výběr ryby s pevnou strukturou masa, která i po nakrájení drží pevný tvar a během smažení se nerozpadá. /např. bílou tresku, mořského vlka, tilapii, mořského ďase nebo halibuta./
S rybou v pánvi je třeba zacházet opatrně, jelikož při dušení má rybí maso přirozenou tendenci měknout, moc s rybou v pánvi nemíchej nebo jen velmi jemně.
Neboj se sáhnout ani po zmražené rybě, jen vybírej spíš vyšší rybu, ne moc tenkou, ať se ti při marinování a smažení nerozpadne. Jen si zkontroluj na obalu, že je ryba zmražená na moři, ihned po ulovení. Zachová si chuť a vůni moře a nutriční hodnoty.
Galangal /zázvor/
Vím že se galangal hůře shání, takže použití zázvoru je díky jeho dostupnosti nasnadě.
Zmíním alespoň postřeh, že největší rozdíl mezi galangalem a zázvorem je v jejich chuť. Galangal má celkem ostrou citrusovou až skoro borovicovou chuť, zatímco zázvor je svěžější, štiplavý a nasládlý – v chuti je bezpečně rozlišíš.
Pokud by jsi chtěl galangal vyzkoušet, narazit na něj můžeš v Sapě, jak na čerstvý tak mražený.
Kurkuma
Dodá jídlu jasnou žlutou barvu a nezaměnitelnou chuť. Kupuj kvalitní koření. Ne to nejlevnější. To už tam jinak můžeš rovnou nasypat žlutou křídu. Dobré koření najdeš tady!
Kopr
Kopr v kombinaci s rybou a kurkumou je skvělý. Jestli jsi nikdy tuhle kombinaci nejedl, tak zapomeň na koprovku ze školní jídelny a prostě to vyzkoušej.
Rýžové nudle
Nudle k vietnamskému receptu na rybu Chá cá, použij rýžové, kulaté, střední velikosti.
Krevetová pasta (mắm tôm)
Krevetová pasta je surovina, která ne úplně každému bude šmakovat.
Jedná se o fermentovanou pastu z malých krevet a soli /je tedy dost slaná/ a dost „zapáchající“. V receptu ji můžeme použít jak do marinády, tak jako namáčecí omáčku.
- do namáčecí Omáčky: rozřeď trochou vody, citronovou šťávou nebo rýžovým octem a smíchej s česnekem, chilli, cukrem a zalej trochou vařícího oleje ze smažení ryby. Tím se ti vytvoří vytvoří omáčka, kterou použiješ jako dip.
- do Marinády: můžeš ji použít přímo k namarinování rybího masa, ještě před grilováním nebo smažením.
Je důležité poznamenat, že mắm tôm má silný zápach. Proto ji doporučuji používat jen s mírou, takže pokud jsi ji ještě nejedl, kup si zatím malé balení. Pro ty, kdo nejsou zvyklí na její charakteristický zápach a chuť, může být zpočátku trochu přes čáru. Ale je to nezbytná složka pro dosažení autentické vietnamské chuti v mnoha jídlech.
Nicméně je to volitelná přísada a můžeš jít s klidem cestou klasické namáčecí omáčky Nuoc cham.
![Smažená ryba po vietnamsku ryba s koprem (Chả cá Lã Vọng) : Recept a Jak na ní 1 Smažená ryba po vietnamsku](https://www.tymiaan.cz/wp-content/uploads/2023/11/smazena-ryba-po-vietnamsku.webp)
Smažená ryba po vietnamsku Cha Cá
Složení
Základní suroviny:
- 800 g mořský ryba mořský vlk, bílá treska, nakrájená na cca 4cm proužky
- 180 g rýžové nudle
- 1 lžíce limetková šťáva
- 1 ks červené chilli najemno nakrájené
- 3 ks jarní cibulka nakrájená na 4cm špalky
- 3 snítky kopr nakrájeno na 4cm kousky /stonky pryč/
- 2 lžíce rostlinný olej
Marináda na maso:
- 1 ks jarní cibulka najemno nakrájená
- 3 stroužky česnek nastouhaný
- 3 lžíce rybí omáčka
- 1 lžíce kurkuma
- 1 lžička kari
- 1 lžička cukr
- 2 lžíce rostlinný olej
- 2 lžíce kopr najemno nasekaný
Omáčka Nuoc Cham
- 3 lžíce cukr
- 3 lžíce rybí omáčka
- 2 lžíce ocet bílý
- 2 lžíce limetková šťáva
- 1 ks chilli
- 2 stroužky česnek
Pokyny
- Pomocí hmoždíře rozetřete jarní cibulku a česnek na hrubou pastu. Promíchejte zbývající přísady. Nalijte marinádu do velké mísy. Přidejte rybu a promíchejte. Alespoň půl hodiny nechte marinovat. /klidně i přes noc/
- Nudle namočte do vařící vody na 2 minuty nebo do změknutí. /či podle návodu/ Slijte a rozdělte do servírovacích misek.
- Zahřejte rostlinný olej ve velké nepřilnavé pánvi na střední výkon. Vložte rybu /i s marinádou/, rozložte kousky po celé ploše pánve. Nechte restovat na jedné straně dozlatova (asi 2-3 minuty). Poté rybu opatrně otočte, aby se nepotrhala a zalijte 2 lžícemi vody. Zakryjte pokličkou a lehce duste 2–3 minuty dokud se ryba i z druhé strany neudělá. Nasypejte zbytek jarní cibulky a kopru (část nechte ještě na ozdobení). Zalijte limetkovou šťávou, pánví trochu zahýbejte, aby se spojily chutě a stáhněte z ohně.
- Na teplé nudle hezky naskládejte rybu, kousky kopru a jarní cibulky a nakonec zalejte štávou z pánve. Zalijte lehce nudle omáčkou nuoc cham /ať v ní neplavou/ a podle chuti můžete přidat více čerstvého kopru, jarní cibulky nebo chilli.
Uvařil jsi podle receptu?
Dej mi vědět, jak jsi dopadl! Zanech mi tu komentář nebo mne označ na Instagramu @zdenekbezdicek anebo hashtagem #tymiaan. Díky!