Celý název zní gyoza s lososem, omáčkou z kokosového mléka citronové trávy a thajské bazalky. Dlouhé, co? Ale neboj, co vypadá složitě, je nakonec tak jednoduché /já vím, říkám to u každého receptu/, až se budeš divit.
Je to trochu pracnější, zamotávat malé kousky těsta, to netvrdím že ne, ale když zapřáhneš zbytek rodiny, ještě si u toho užijete zábavu.
A až zjistíš, že se gyozové placky vyrábí jen z vody a mouky?...Já jsem se tedy divil.
Že jsi ještě nevyzkoušel gyozu s lososem v domácích podmínkách uvařit? Tak jdem na to.
Gyoza: Malý poklad asijské kuchyně
Pokud jste někdy zavítali do japonské restaurace nebo do čínského bistra /které zkopíruje podle fotky i Harley Davidsona s ojetejma gumama/, pravděpodobně jste narazili na knedlíčky gyoza. Tyhle malé, lahodné placičky jsou jedním z „největších“ zástupců asijské kuchyně. Jejich chuť a textura vás jednoduše dostanou. Ale co jsou to vlastně knedlíčka gyoza a jak jsou těžká na přípravu?
Co vlastně knedlíčky gyoza jsou?
Knedlíčky gyoza jsou malé, lahodné placičky, které mají původ v tradiční asijské kuchyni. Jsou to vlastně takové kapesní lahůdky plné chutě a zajímavých textur. Tyto malé pochoutky mají většinou tvar půlměsíce a jsou plněny všemožnými náplněmi, jako je maso, zelenina nebo ryba. Gyoza jsou často spojována s japonskou kuchyní, ale má také kořeny v čínské kuchyni. Jsou stálou součástí asijských jídelníčků a nabízejí kombinaci křupavého těsta a šťavnaté náplně.
Jak je těžké vyrobit knedlíčky gyoza?
I když se na první pohled mohou zdát knedlíčka gyoza složité na přípravu, ve skutečnosti to není tak obtížné, jak by se mohlo zdát. Klíčovým prvkem je správné těsto, které se snadno vyrobí z hladké mouky, vařící vody a špetky soli. Vyválet těsto na tenké placičky a naplnit je náplní je spíš zábava, kterou zvládne opravdu každý. Navíc, čím více budete trénovat, tím rychleji se stanete mistrem.
Historie knedlíčků gyoza
Historie knedlíčků sahá až do starověké Číny, kde byly původně známé jako „jiaozi.“ Tyto placičky byly velmi oblíbenou pochoutkou a byly spojovány s bohatstvím a štěstím. Postupem času se gyoza dostala do Japonska a staly se japonským tradičním pokrmem, kterým se japonci krmí především během japonského Nového roku. Dnes jsou již knedlíčky gyoza rozšířené po celém světě, ale bohužel ne vždy si na nich všude pochutnáte.
Jaké potřebujeme hlavní suroviny na lososové knedlíčky gyoza s kokosovou omáčkou?
Pro přípravu lososových knedlíčků gyoza s kokosovou omáčkou budete potřebovat několik hlavních surovin. Začnu s hladkou moukou, vařící vodou a špetkou soli na samotné těsto. Pro náplň budeš potřebovat kvalitního lososa, česnek a špetku cukru. Kokosovou omáčku připravíš z kokosového mléka, citronové trávy a thajské bazalky. Chilli olej a sezamový olej jsou volitelné ingredience, které ale mohou dodat pikantnost, pokud ji máš rád a taky bohatší chuť knedlíčkům gyoza.
Pamatujte, že kvalitní suroviny vedou v kuchyni k lepším výsledkům.
Hladká mouka a vařící voda
Hladká mouka je základem dokonalého těsta na gyozu. Bez ní by to nešlo. Hladká mouka je bohatá na lepek, což je bílkovina, která je zodpovědná za elasticitu těsta. Když k hladké mouce přidáte vařící vodu, dojde k interakci mezi molekulami lepku a vody. Tím vznikne lepková síť, která těsto spojí a umožní mu držet pohromadě.
Vařící voda je klíčová, protože teplota má vliv na strukturu lepku. Vařící voda pomáhá rozpustit lepek v mouce a aktivuje ho. To způsobí, že těsto se stane pružným a dobře zpracovatelným, což je pro vytváření tenkých placiček gyoza klíčové.
Jednoduchost tohoto receptu je jedním z důvodů, proč je příprava knedlíčků gyoza tak oblíbená.
Losos (Pro Náplň)
Nejdůležitější je zjistit, zda je losos čerstvý. Čerstvý losos by měl by mít jasně červenou barvu a měl by být mírně lesklý. Zbarvení by mělo být rovnoměrné po celém filetu.
Pokud máte možnost, zvolte divokého lososa. Má intenzivnější chuť a texturu. Pokud možnost nemáte, nedá se nic dělat.
Chovný losos bývá měkčí a má mírnější chuť, což nemusí být pro ideální.
Můžete vybírat mezi filetem nebo celým lososem, který si poté filetujete sami. Filet je určitě pohodlnější, ale zase celý losos vám spíš umožní vybrat si dobrou kvalitu masa
Kokosové mléko /na omáčku/
Kokosové mléko je k dispozici v různých variantách, od tekutého až po hustší. Pro tento recept použijeme spíš mléko než krém.
Při nákupu si přečti si štítek a ujisti se, že obsahuje pouze kokosové mléko a vodu, pokud je to možné.
Kokosové mléko bývá často rozděleno na pevnou část a tekutou část. Před použitím je důležité dobře promíchat, abys výsledná omáčka získala správnou konzistenci.
Levné kokosové mléko může být řidší a méně bohaté na kokosovou chuť.
Citronová tráva
Při výběru citronové trávy hledej stonky, které vypadají svěže, zeleně a pevně. Tráva by neměla být žlutohnědá nebo uschlá.
Při přípravě citronové trávy vždy ořízněte horní a dolní části stonků, protože jsou tvrdé a nepoživatelné. Používá se pouze střední část stonků. Stvoly tupou stranou nože trochu rozdrťeě.
Trávu nevystavujte dlouhodobému varu, protože může ztratit svou chuť a stát se hořkou.
Měj na paměti, že ji stačí malé množství, protože má silnou citrusovou chuť.
Citronová tráva se špatně nahrazuje, protože je jedinečná svou vůní a chutí.
Thajská bazalka
Při použití thajské bazalky odstraňte tvrdé stonky a používejte pouze listy.
Pokud nemáte k dispozici thajskou bazalku, můžete ji nahradit klasickou bazalkou a trochou máty. Není to ono, ale je to blízko.
S těmito ingrediencemi se stanete mistry světa ve výrobě lososových knedlíčků gyoza . Tak co, jdeme na to?

Lososová Gyoza s omáčkou z kokosového mléka, citronové trávy a thajské bazalky
Pomocníci
- Nepřilnavá Pánev Fabini Meda
- Poklice k pánvi
Ingredience
Těsto na gyozu
- 240 g hladké mouky
- 140 ml vařící voda
- 1 špetka sůl
- kukuřičný škrob na podsypávání
Lososová náplň
- 400 g losos bez kůže
- 4 stroužky česnek
- 3 špetky cukr
Kokosová omáčka
- 400 ml kokosové mléko
- 2 ks citronová tráva
- 1 hrst thajská bazalka pokud nemáte, můžete nahradit bazalkou klasickou a mátou
- chilli olej volitelně
Instrukce
Těsto
- Prosejte mouku se solí do větší misky. Odměřte vařící vodu a za stálého míchání ji tenkým pramínkem lijte do mouky.Voda se spojí s moukou a ochladí se, tudíž po chvíli můžete začít zpracovat rukama a vytvořit kouli.Poté těsto propracujte ještě tak 5minut, aby bylo krásně hladké. Můžete použít i robota, ale zpracování těsta rukou je jednoduché a docela příjemné 🙂Misku přikryjte fresh fólií a nechte asi 45 minut odpočívat.Válení těsta můžeme provést několika způsoby. Těsto by mělo být opravdu velmi tenké, až průhledné a výsledná placička v průměru 8-9m.V Asii používají vždy hodně škrobu, je to pro knedlíčky typické, takže se toho nebojte, hlavní je, aby se vám dobře pracovalo.Buď každou kuličku těsta, jednu po druhé, samostatně vyválíte na placičku nebo těsto rozválejte celé na velkou placku a pak vykrajujte.Já valím způsob, kdy se připravím, z těsta válečky, nakrájím je na stejně velké kousky, pořádně každý naškrobím, trochu splácnu, navrším na sebe 4-5 ks a rozválím je na tenší placky.Pak je rozeberu, ještě jednou naškrobím aby se k sobě nepřilepily a znovu rozválím, už na tenko.A poté vykrojím. Buď vykrajovátkem nebo když nemáte, tak skleničkou. Sklenička nemá tak ostré kraje, takže je lepší placky vykrajovat jednu podruhé než na té hromádce. Hotová kolečka pokládejte na sebe (díky škrobu se neslepí) a můžete uchovávat v sáčku, aby neoschla a nespotřebovaná zamrazit.
Lososová náplň
- Ideální je, když je losos vychlazený z lednice. Pokud bude mít pokojovou teplotu, tím jak je měkký, hůř se s ním pracuje, při stahování kůže.Lososa vysušíme papírovou utěrkou.Nejprve tedy stáhneme kůži, rozkrájíme na hrubší kousky a poté rozsekáme na malé kostičky/ jako na tatarák./Přendáme maso do misky, zastrouháme česnekem a přidáme cukr. Solil jsem minimálně, ale můžete přidat i trošku soli podle vaší chuti.Zakryjeme fólii a necháme odležet v lednici, 15minut.
Balení knedlíčků
- Na každý plátek těsta, cca 20-25g náplně/.Postup balení se špatně vysvětluje písemně, ale jednodušší na začátku bude asi balit těsto na ploše, než v dlani. Připavte si misku s vodou.Doprostřed každého kolečka dejte cca vrchovatou lžičku náplně, okraje těsta na jedné polovině, prstem potřete vodou, těsto přehněte napůl a slepte k sobě. Na spojích se mají přehnutím těsta vytvářet takové “záclonovité” záhyby. Ono to tedy drží spolehlivě i bez nich, ale , vypadá to dokonaleji. Na internetu určitě nejdete způsob jak se to přesně dělá.
Smažení
- Pánev rozehřejte nasucho na vyšší stupeň. Přidejte lžíci až dvě oleje a položte knedlíčky. Je možné, že olej se bude držet vždy jen na jednom místě na pánvi, a tak každý knedlíček položte vždy do louže oleje a posuňte stranou, abyste si byli jistí, že pod každým knedlíčkem bude trocha oleje a orestuje se.Zároveň pánev nepřeplňte, zvolte množství tak, aby se navzájem nedotýkaly. Knedlíčky restujte jen z jedné strany do zlatohněda.Já je teda dělám z obou stran, protože mám rád tu “připečenost” těsta.Bude to trvat chvílí, tak 3-4 minuty, losos je rychle, ale záleží na hodně vlivech – síle ohně, na kvalitě pánve atd., proto knedlíčky kontrolujte. Chceme, aby se knedlíčky restovaly postupně. Ne aby byly hnědé do minuty, Až budou zlatohnědé, do knedlíčků v pánvi nalijte cca 60–80 ml horké vody z varné konvice. Okamžitě pánev přikryjte poklicí a počkejte dokud se voda neodpaří.Až se voda odpaří, zkuste vyndat jeden knedlíček a rozkrojte ho. Losos nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu.
Kokosová omáčka
- Na lehce zahřátou pánev nalejeme kokosové mléko, přidáme do něj, klidně nahrubo, nakrájenou citronovou trávu a bazalku. Necháme chvíli povařit, jen aby se spojili chutě /cca 5minut/.Přecedíme přes síto, chceme jen čistou omáčku.
Servis
- Do talíře hezky naskládejte 5-6ks knedlíčků, pokapejte případně sezamovým nebo chilli olejem a zalejte kokosovou omáčkou.Ozdobte bazalkou a hotovo.
Poznámky
Výživa
Uvařil jsi Gyozové knedlíčky?
Dej mi vědět, jak jsi dopadl! Zanech mi tu komentář nebo mne označ na Instagramu @zdenekbezdicek, hashtagem #tymiaan nebo vytvoř stories. Díky!