Čínské kuřecí nudle aneb čínská bistro klasika tentokrát v domácím provedení. A navždy!
Štavnaté kuře, křupavá zelenina a příjemně žvýkavé a „slizké“ nudle. Asijká kuchyně je hlavně o krájení. A u tohohle jídla si ho užijete víc než dost.
Takže připravit, ostrý nůž, prkénko, 2 malé misky, 2 střední misky a 1 velkou a jdeme na to.
Samotné vaření nezabere moc času, jen intenzivních 8-10 minut, kdy se všechno to pokrájené, jen smíchá ve velké pánvi wok.
A hlavně. Od teď si už nemusíš objednávat jídlo z číny. Předám ti ti tajemství přípravy tohoto výtečného pokrmu.
Čínské kuřecí nudle : Historie
Historie pšeničných nudlí sahá tisíce let zpět do starověké Číny, kde byly považovány za důležitou součást stravy. Jedná se o jeden z nejstarších způsobů přípravy obilovin, který se za dobu své existence nezměnil příliš a dodnes platí, že jedinými složkami jsou pšeničná mouka, voda a sůl. /někdy se přidává i žloutek/.
Nedá se úplně přesně určit datum vzniku , ale pšeničné nudle mají kořeny v Číně, kde byly poprvé vyrobeny ve starověku. Historické záznamy datují vznik čínských nudlí zpět do dynastie Han (206 př. n. l. – 220 n. l.), což z nich činí jedno z nejstarších pokrmů na světě. První pšeničné nudle byly zhotovovány ručně a tradiční metodou výroby bylo válení těsta a stříhání na tenké proužky.
Dnes se dělají stále stejně jen se nudle vyrábějí strojově, suší se v průmyslových sušičkách, ale vyrobit si je můžete jednoduše i doma. Zkusím sem dát někdy příště recept na čersvé přeničné nudle.
Co dělá čínské kuřecí nudle Lo Mein tak návykové?
Slovo „Lo Mein“ v čínštině znamená „smíchané nudle,“ což přesně vystihuje tento pokrm.
Jednoduchým smícháním pšeničných nudlí, zeleniny, sladkokyselé omáčky a kuřecího masa, získáme neopakovatelnou chuť a texturu. Celé kouzlo je ve výsledné konzistenci nudlí, které díky omáčce násáknou všechny ty skvělé asijské chuti a zároveň získají příjemnou vlhkost a takovou, jak bych to řekl nejlépe?…Příjemně žvýkavou gumovost? Omáčka spojí a obalí zároveň zeleninu, maso i nudle, vytvoří takovou krémovost, díky níž jídlo klouže do krku úplně samo.
Čínské kuřecí nudle: Jak na to Domácí Cestou
Wok
Na čínské kuřecí nudle a vlastně na téměř jakékoli restované asijské jídlo, se náramně hodí pánew wok. Ne že by to bez pánve wok vůbec nešlo, ale na woku se dá skvěle jídlo prohazovat a navíc pánev wok je třeba pořadně rozpálit a pracovat rychle. Díky woku získá pokrm specifickou křupavost. To ostatní pánvičky moc neumějí. Uděláte to samozřejmě i na jiné pánvi, ale jestli to s asijskou kuchyní berete vážně, určitě ji do arzenálu pořiďte.
Třeba tuhle.
Omáčka
Největším tajemství je vynikající omáčka. Spočívá jak jinak, ve správném poměru ingrediencí. Především omáčka dodá čísnským kuřecím nudlím Lo Mein bohatou sladkokyselou chuť a krémovou konzistenci.
Marinování masa
Dalším základním kamenem dobrých čínských kuřecích nudlí Lo Mein je kvalitní maso. Jeho namarinováním dodáš masu výraznou chuť a zajistíš, že maso zůstane šťavnaté a měkké.
Dá se použít jakékoli maso. U hovězího masa, které není zrovna měkké mají asiaté trik jak ho nechat změknout, že budeš mít pocit, jak kdyby jsi jedl svíčkovou. Přidáním jedlé sody, po několika hodinách maso krásně zkřehne. Jen to s ní ale nepřežeň, jinak bude jedlá soda v mase cítit.
Zelenina
Časově nejnáročnějším krokem pro čínské kuřecí nudle, je příprava zeleniny. Nemusíte se nechat svazovat receptem. Můžete použít jakékoli různé druhy zeleniny podle své chuti, jako je mrkev, brokolice, cibule, paprika nebo houby. Vše nakrájejte na kousky, které jsou velké akorát. Aby se vám prostě dobře jedly.
Pšeničné nudle
Vyber bezvaječné pšeničné nudle a uvař je podle návodu na obalu. Dej jen pozor, abys je nevařil příliš dlouho.

Čínské kuřecí nudle a co říct Závěrem
Neboj se na sporáku použít co největší plamen. Rychlá příprava na prudkém plameni pomáhá uchovat zeleninu křupavou a maso díky rychlé úpravě zůstane šťavnaté.
Nejlepší je, že recept na čínské kuřecí nudle můžeš upravit podle své chuti a preferencí. Tak hurá do kuchyně a vytvoř si klidně vlastní verzi!
Experimentuj s omáčkou. Omáčka je srdcem tohoto pokrmu. Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte trochu chilli omáčky nebo chili papriček do omáčky.

Kuřecí nudle mícháné nudle Lo Mein
Ingredience
První miska – Maso s marinádou
- 3 ks kuřecí prsa
- ½ lžíce kukuřičný škrob
- 1 lžíce sojová omáčka
- 1 lžíce čínské víno na vaření nebo mirin
- ½ lžíce sezamový olej
- ½ lžička sůl
- 1 špetka pepř
Druhá miska – Zelenina nahrubo
- 1 ks jarní cibulka zelenopu část stranou
- ½ ks čínské zelí můžete nahradit i ledovým salátem v případě nouze
- 1 ks mrkev
Třetí miska – najemno nakrájet
- 5 stroužků česnek
- 3 cm zázvor
Čtvrtá miska – Omáčka n a zalití
- 2 lžíce sojová omáčka světlá
- 1 lžíce sojová omáčka tmavá
- 1 lžíce ústřicová omáčka
- 1 lžíce čínské víno na vaření nebo mirin
- ½ lžíce sezamový olej
- 1 špetka bílý pepř
- ½ lžíce cukr
- 1 lžíce voda
- ½ lžíce kukuřičný škrob
- ¼ lžičky MSG neboli glutaman
Páta miska – Nudle
- 1 balení bezvaječné nudle Vitamix
Instrukce
Namarinování masa – střední miska
- Nakrájejte kuřecí maso, v kratším směru, na tenké plátky, cca 5mm široké.Smíchejte s ingrediencemi na marinádu. Nechte v lednici marinovat 15minut, tak akorát to vyjde časově, než nakrájite všechnu zeleninu.
Nakrájení zeleniny – velká miska
- Všechnu zeleninu nakrájejte. Mrkev na delší uzké plátky nebo nudličky.Jarní cibulku, tu bílou část na 5cm dlouhé špalky a ještě ji rozpulte podélně. Tu zelenou část jen na špalky a dejte si ji zvlášť, tu hodíte nakonec.
Nakrájení zeleniny najemno – malá miska
- Najemno nakrájejte česnek a zázvor. Jestli budete strouhat, tak spíš na hrubším struhadle.
Omáčka – dresing
- Smíchejte všechny ingredience, nejdříve tekuté, k nim předejte sypké.
Nudle
- Bezvaječné předvařené čínské nudle, uvařte dle dle návodu.Já jsem použil Vimixa. 500g. Jsou v tom 3 bloky nudlí. Sdělal jsem na toto množství 2bloky.
Smažení masa
- Rozpalte v hluboké pánvi /samozřejmě ideálně woku/, 3 lžíce oleje.Vhoďte marinované maso a restujte ho na vysoký výkon sporáku, dokud nechytí zlatavou barvu.Maso z oleje vyndejte a dejte stranou do misky.
Smažení zeleniny
- Do zbylého oleje nasypejte česnek se zázvorem, lehce zarestujte, nechte rozvonět, ale pozor, ať se vám česnek nespálíl.Max. 1 minutu.Potom vsypejte všechnu zeleninu, promíchejte nebo prohoďte na pánvičce, ať se spojí vše dohromady.Restujte a promíchávejte asi 2-3minuty. Zelenina by měla zůstat křupavá.
Dokončení
- Poté přidejte zpět maso, vyklopte do pánve uvařené nudle, přidejte zelené části jarní cibulky, co jste měli bokem a vše zalejte připravenou omáčkou.
- Ještě tak 1 až 2 minutky promíchávejte, ať se omáčka dostane všude a stáhnětě pánev z plotny.
- Podávejte ihned. Studené už nejsou dobré. Dobrou chuť.
Uvařil jsi jídlo podle receptu?
Dej mi vědět, jak jsi dopadl! Zanech mi tu komentář nebo mne označ na Instagramu @zdenekbezdicek, hashtagem #tymiaan nebo vytvoř stories. Díky!