Korejské smažené kuře Kkanpunggi je fůzí mezi korejskou a čínskou kuchyní.
V čínštině totiž kkan znamená suché, pung znamená smažit a gi znamená kuře.
Korejci si ale původní recept upravili podle svých chutí a surovin.
Já to přirovnávám k takovému korejskému fastfoodovému pikantnímu KFC.
Dvakrát smažené pikantní kousky kuřete s česnekem, křupavým pórkem, zeleninou a sladkokyselou pikantní omáčkou, dělají z tohohle jednoduchého jídla, skvělou pochoutkul
K tomu se jako příloha nejvíc hodí rýže. Ale upřímně, nejlepší to je samotné.
Až tuhle variantu KFC ochutnáš, nebude ti ta pravá už nikdy tak chutnat.
Kde jsem recept objevil?
Poprvé v životě jsem korejské smažené kuře Kanpung jedl v jedné pražské korejské restauraci, tuším že Mamy. Ale jak to tak bývá není Kanpung jako Kkanpuggi.
Při první návštěvě mi u nich u nich tak chutnalo, že jsem se potřeboval na korejské KFC vráit znovu. Kuře bylo šťavnaté, dochucené a mimo to ale při další návštěvě mi nechutnalo vůbec. Ale jakože vůbec.
Takže jsem začal pátrat po originále a našel.
Recept na tohle korejské smažené kuře jsem objevil, kde jinde než na youtube, kde ho vaří rodilá korejka s hezkým jménem Maangchi. Originální recept, najdete zde.
Od té doby jsem ho několikrát vyzkoušel. A patří mezi moje TOP 3 oblíbená jídla. Překoná ho snad jen Bún Cá a Bún chá 🙂
Co budeme na korejské smažené kuře potřebovat?
Kuřecí maso
Na korejské smažené kuře doporučuju vybírat spíš kuřecí stehna, než kuřecí prsa. Důvod je jednoduchý. I když se vám náhodou povede nechat v rozpáleném oleji maso déle, kuřecí stehna budou stále šťavnatá narozdíl od prsou, která mají přirozenou tendenci být sušší.
Určitě to znáte z KFC. Stripsy jsou suché, křídla a stehna pěkně šťavnatá.
Marinování masa
Abyste do kuřecího masa dostali (asijskou) chuť, nestačí ho jen tak ošplouchnout v sojové omáčce. Ale aby korejské smažené kuře bylo i uvnitř delikátní, je třeba ho alespoň na půl hodiny nechat marinovat, ve směsi zázvoru, sojové omáčky a pepře. Čím déle ho necháte marinovat, tím víc vůně a chuti se dostane dovnitř.
Úprava zeleniny
Pórek & Česnek
Z pórku chceme vyrobit krásně vysušenou, zlatohnědou pórkovou trávu, kterou použijeme nejen na ozdobení korejského smaženého kuřete, ale také ho promícháme s masem.
Česnek orestujeme také na barvu, ale pozor, nespalte ho.
Chilli olej
Využijte navoněného oleje, po pórku a česneku a vyrobte si zásobu chilli oleje. Přidejte do pánve chilli vločky, doplňte je ještě olejem /na lžíci chilli tak 100ml oleje/ a na mírném ohni nechte semínka 1-2 minuty restovat. Pak olej přeceďte do lahvičky. Hodí se i na jindy.
Sladko-kyselá omáčka
Sladkokyselá omáčka dostane korejské smažené kuře na úplně nový level chuti, než jste zvyklí u suchého smaženého kuřete. Omáčka maso rozsvítí jak žárovku, potáhne ho lesklou vrstvou a především ho udělá šťavnatější a příjemně žvýkavé.
Papriky & Cibule
Slouží spíš na dochucení korejského smaženého kuřete. Nemusíte je nutně používat, určitě tím jídlo neutrpí, ale je fajn v jídle mít lehce křupavou zeleninu.
Smažení – Proč smažíme kuře 2x?
Ano korejské kuře Kanpung smažíme dvakrát.
Jednou v oleji horkém méně a jen chvíli: Poté kuře vyndáme na děrovanou mřížku nebo alespoň ubrousek, kde ho necháme odpočinout, vychladnout a poté smažíme podruhé. Tentokrát v teplejším oleji.
A proč? Protože bude mít korejské smažené kuře křupavější kůrku, bude mít hezkou hnědou barvu, bez toho že by uvnitř bylo nedodělané.
Při smažení se z kuřete odpařuje voda. Ale kdybychom smažili najednou, nestihlo by se odpařit tolik vody, aby kůrka byla křupavá.
Tím že kuře vyndáme, eosmažímvaporuje z něj voda a při druhém smažení získá kůrka na větší křupavosti.
Tak jdeme na to?
![Jak na Korejské smažené Kuře KKanpunggi - 2x smažené 1 Korejske smažené kuře Kanpung](https://www.tymiaan.cz/wp-content/uploads/2023/08/kureci-chiken-kanpung-1600.jpg)
Chicken Kanpung
Vybavení
- 1 Pánev na smažení Fabini
- 1 Hluboký rendlík na smažení Fabini
Složení
Marinování masa
- 500 g kuřecí stehna nakrájená na malé kousky
- 1 lžička zázvor strouhaný
- 2 lžičky sójová omáčka
- ½ lžička mletý černý pepř
- 70 g bramborový škrob
- 1 ks vejce
Pórek, česnek a pikantní olej:
- 3 lžíce rostlinný olej
- 1 ks pórek na jemné nudličky
- 8 stroužkü česnek nakrájený na půlky
- 2 lžíce chilli vločky hrubé
Zelenina a koření:
- 2 ks zelená chilli paprička zbavená semínek (nakrájená na tenké plátky)
- 2 ks červená chilli paprička, zbavená semínek (nakrájená na tenké plátky
- 2 ks jarní cibulka
- 1 ks cibule bílá nakrájena
- 6 ks červené chilli papričky sušené
Sladkokyselá omáčka:
- 2 lžíce sójová omáčka
- 4 lžíce cukr nebo rýžový sirup
- 4 lžíce voda
- 2 lžíce ocet bílý
- 1 lžíce bramborový škrob
Olej na smaženi:
- 250 g rostlinný olej na smažení
- 1 lžíce sezamový olej
Pokyny
Marinování masa
- Nakrájej kuřecí maso na kostky cca 3x3cm, přidej do misky najemno nakrájený zázvor, sójovou omáčku a mletý černý pepř. Dobře promíchej a nech 10-20 minut odležet.
Pórek a česnek
- Mezitím si očisti, omyj a nakrájej na úzké nudličky pórek a oloupej stoužky česneku.Rozehřej pánev s olejem a když je olej rozehřátý, stáhněte plamen na střední výkon, nejdřív přidej celé stoužky česneku a pak pórek. Restuj, dokud česnek a pórek nezískají světle zlatohnědou a křupavou barvu. Česnek klidně vyndej dříve, aby se nespálil.Pórek by měl být křupavý, ale pozor, ať ho nespálíš.Česnek i pórek dej stranou na později.
Chilli olej
- Ve zbytku oleje si připrav chilli olej /mám na něj recept v Reels na IG/Ale pokud ho nemáš, přidej do oleje po pórku ještě trochu nového, rozpal ho, pak vypni plotýnku a do rozpáleného oleje přidej chilli vločky . Promíchej a nech vylouhovat a vychladnout. Potom ho přeceď a slej do mističky nebo lahvičky.Bacha, pěkně to štípe do nosu.
Nakrájej si zeleninu
- Chiili papričky zbavené semínek, jarní cibulku /můžeš použít tu zelenenou část pórku/ a cibuli , nakrájej na proužky.
Připrav si omáčku
- Smíchej si všechny ingredience na omáčku a před použitím ještě promíchej, protože škrob se usadí na dno.
Jde se smažit
- Do namarinovaného masa, přidej vejce a bramborový škrob. Ručně promíchej, vznikne z toho taková hutná hmota, každý kus masa by měl být obalen.
- Zahřej si v kastrůlku, na pánvi nebo ve friťáku olej, na cca 175C, maso v něm smaž cca 5 minut, aby bylo křupavé ze všech stran a lehce zlatohnědé. Pokud to budeš dělat na pánvi, obracej kleštěmi. Já to prostě ponořím do oleje, v menším, užším hrnci. Slepené kousky rozděl nebo to smaž na dvakrát, pokud se ti nevejdou.Maso vyjmi a dej stranou.
Spojení všech ingrediencí
- Ve velké pánvi si rozehřej chilli olej. Když je rozehřátý, přidejte cibuli, zelenou cibulku,/zelenou část pórku/ červenou chilli papričku, zelenou chilli papričku /jalapeňo/, trochu sušeného chilli . Orestuj na střední výkon, dokud cibule nezesklovatí, cca 2 až 3 minuty a ztlum plamen a přidej sladkokyselou omáčku, kterou promíchej asi 20 až 30 sekund. Přidej osmažené kuřecí kousky, vmíchej je do omáčky, aby se celé obalily, přidej osmažený pórek a osmažený česnek, co sis dal stranou, orestuj ještě chvíli vše dohromady, přidej trochu sezamového oleje a stáhni z hořáku.
- Posypej praženým seznamem a podávej ihned, dobrou chuť a dej vědět jak chutnalo.
Uvařili jste podle receptu?
Dej mi vědět, jak jsi dopadl! Zanech mi tu komentář nebo mne označ na Instagramu @zdenekbezdicek anebo hashtagem #tymiaan. Díky!