Karibská rajčatová polévka s krevetami bylo jídlo které jsem si jako jedno z mála oblíbil v nízkosacharidové dietě. V dobách kdy jsem ještě hodně běhal, hodně cvičil a až příliš „žral“ zdravou výživu.
Ale z té doby mi zůstalo pár receptů, které si dám s chutí i dnes. Jako třeba právě tato skvělá rajčatová polévka s krevetami.
Osvěžující Karibská rajčatová polévka
Proč se zrovna karibská rajčatová polévka jmenuje karibská? No, sám úplně nevim. Ale hádám že nějaké stopy původu bude mít na Jamajce. Suroviny by tomu odpovídaly.
Myslim že kdybych ji nazval třeba pikantní rajčatová polévka nebo osvěžující rajčatová polévka, vůbec nic by se nestalo.
Fakt co je ale důležité zmínit, je že tě v zimě zahřeje a když si ji dáš v létě, tak tě osvěží. Trochu si to protiřečí, co?
Co budeme potřebovat?
Není toho moc, polévka je jednoduchá, rychlá a aby se povedla, není potřeba vyvinout nijak velké úsilí. Ale bez čeho se neobjede, tak to bez pořádného mixéru, který rajčata, zázvor a další suroviny, vymixuje pěkně do hladka.
Vybavení
Mixér bude nutný. Samozřejmě, můžete použít i tyčový mixér, ale aby polévka byla jemná, je příjemnější přelít vše do mixéru. Já používám tohohle borce od KitchenAid, který je tak neskutečně tichý, pevný a dokonale mixuje, že při přecezení rozmixované polévky přes cedník nezůstane žádný zbytek.
Rajčata
Raději pokud to jde použijte čerstvá, na chuť sladká rajčata, než konzervovaná. Dám vám tip… Rajčata upečte klidně v troubě a slupku z nich sundejte.
Zázvor, cibule a papriky
Tady není asi potřeba žádných velkých rad, ale určitě zázvor restujte s cibulí a paprikou jako první. S extra drobným krájením si nědělejte velké starosti, stejně se bude vše nakonec mixovat.
Krevety
Čím lepší krevety koupíte, tím víc si pochutnáte. Ne že by malinké mražené krevety nefungovaly, ale velké krevety, které si předtím můžeš sám oloupat, dělají jídlo víc svátečnějším.
A ještě jednu výhodu má použití krevet s krunýřem. Krunýře ti zůstanou a tím pádem ti zůstane geniální surovina na další vaření. Nesděláš li je hned, dej je usušit.
Buď na slunce /v létě/ nebo do trouby.
Nezapomeň z nich jen vyndat střívko /jak najdeš u mně na videu na Instagramu/.
Koření
Určitě neuděláš chybu, když do rajčatové polévky koření orestuješ ještě se zeleninou. Nedávej ho do ní hned, až když trochu změkne. Ale určitě před kokosovým mlékem.
Kokosové mléko
Kokosové mléko polévku krásně zjemní. Nezkazíš ji ani když použiješ light kokosové mléko, ale neodtučněné kokosové mléko, bude vždy o něco chutnější.
![Karibská rajčatová polévka s krevetami a Jak na ni? 1 karibska rajcatova polevka 900](https://www.tymiaan.cz/wp-content/uploads/2023/08/karibska-rajcatova-polevka-900.jpg)
Karibská rajčatová polévka s krevetami
Vybavení
- 1 KitchenAid® mixér 5KSB4026EER
- 1 Fabini® Kónický nerez rendlík Ø 20 cm (1,5 l) z vícevrstvé nerezové oceli, s nerezovou poklicí
- 1 Fabini® Nůž Santoku
- 1 Krájecí deska Olivier
Složení
- 150 g krevet očištěných
- 1 ks paprika nakrájená
- 2 ks rajče větší
- 1 ks cibule nakrájená
- 1 stroužek česnek nasekaný najemno
- 20 g zázvor nakrájený najemno
- 180 ml kokosové mléko
- 200 ml voda
- 1 lžíce olej
- ½ lžičky římský kmín
- ½ lžičky chilli vločky
- ½ lžičky kari
- limetka šťáva na dochucení
- sůl
- pepř
- koriandr na ozdobení
Pokyny
- Rozehřej na pánvi olej a orestuj cibuli, česnek a zázvor (cca 2 minuty).
- Přidej koření, nech ho jen lehce rozvoňet a pozor ať ho nespálíš.
- Přidej papriku, chvíli ji restuj a poté rajčata a restuj dalších cca 5minut.
- Přidej kokosové mléko, přidej vodu a nech vse lehce vařit cca 15minut.
- Mezitím si očisti krevety. Orestuj je na troše oleje, česneku a chilli, z každé strany max.1 minutu.
- Polévku rozmixuj a ještě ideálně přeceď přes cedník, bude daleko jemnější.
- Naservíruj polévku do misky, naskládej do ní krevety a ozdob koriandrem.
Poznámky
Krevety moje děti jedí už od 3 let, tak o jejich odstraňování ani nepřemýšlím.
Teda takhle …bez nich by jim polévka tolik nechutnala.
Výživa
Uvařili jste Karibskou rajčatovou polévku s krevetami?
Dej mi vědět, jak jsi dopadl! Zanech mi tu komentář nebo mne označ na Instagramu @zdenekbezdicek anebo hashtagem #tymiaan. Díky!
Už jsem si tuhle polévku vařil několikrát (podle vašeho receptu na Instagramu) a tak jednoduché a zároveň skvělé jídlo jsem nečekal! Díky
Děkuju, já ji taky řadim do TOP5 polévek .-)
Zkouška komentáře.