Kapr na zázvoru : A jak na něj?

4.6K
ČÍM JE ZAJÍMAVÉ?
Kapr dušený se zázvorem, bůčkem a čajem. Nezní to už tak dost zajímavě? Tak počkej až tohle jídlo ochutnáš.

Kapr na zázvoru je další extrémně jednoduchý vietnamský recept, tentokrát ze severní části Vietnamu. Kapr dušený s bůčkem, zázvorem /v originále s galangalem/, rybí omáčkou, karamelem a čajovými lístky, je tak plný chuti že si musíš dát velký pozor, aby ti z toho nevybouchnul kastrol. Teda pokud nepoužíváš Fabini, to pak můžeš být v klidu.
Ve vietnamštině zní original receptu Cá chép kho riềng, kde Cá kho znamená ryba /Cá/ upravená metodou dušení /kho/.

V Čechách se kapr nejčastěji připravuje buď smažený v trojobalu anebo po mlynářsku, rozumněj obalený v mouce a koření. Není to špatné, ale není to ani nijak nezapomenutelné. Pojďte si ale udělat jídlo, které vám na kapra změní názor.

A už jste ochutnali tenhle recept z ryby? Smaženou rybu s kurkumou?

Kde jsem recept objevil?

V žádné vietnamské restauraci ani v žádném vietnamském bistru si tuhle rybí pochoutku asi nedáte.
Recept jsem před lety, když jsem se poprvé vrátil z Vietnamu a měl chuť si z fleku založit vietnamskou restauraci nebo si alespoň doma vařit vietnamská jídla, objevil na tomhle webu, kde jsem se ze začátku hodně inspiroval. Protože před 11 lety žádné vietnamské recepty v češtině dostupné nebyly.

Co budeme na recept Kapr na zázvoru potřebovat?

Kapr

Ideálně kupte celého kapra. Když ho nesděláte hned, zbytek dáte do mrazáku a uděláte si ho příště. Anebo až zjistíte jak je kapr na zázvoru dobré jídlo, uděláte si ho za pár dní znovu a ještě o trochu lépe.

Kapr dost zapáchá rybníkovým bahnem. A když se zabije tak ještě víc.To je tím, že po zabití se z něj /a nejen z něj ale i jiných ryb/ uvolní rybí tuk a z tuk se rozkládá na různé látky, např. amoniak nebo sirné sloučeniny a rozkladem pach rybiny sílí. Proto nejchutnější bývají čerstvé ryby.
Po usmrcení je kapra nejlepší zbavit všech tukových částí, jako je tuk uložený na břichu a pod hřbetní ploutví.

Abyste z kapra odstranili rybí zápach, na 15 minut ho naložte do zředěné slané vody. Dejte na 2 litry vody asi hrst soli a pach zmizí. A můžete přidat i šťávu z půlky citronu. Pro sichr.

kapr na zazvoru 3

Bůček

Jedním z klíčových prvků tohoto pokrmu je přidání bůčku. Dost neobvyklá kombinace, ale uvidíte jaké zázraky můžete očekávat. Tuk z bůčku totiž zabrání, aby dušená ryba byla příliš suchá. Vybírejte bůček s maximálním obsahem 30% tuku. Spíš méně.

kapr na zazvoru 1

Čaj a čajové lístky

Uvařte si čaj. Ale ne pigi čaj z pytlíku. Kupte si sušené jasmínové lístky čaje, které dodají jídlu další chuť, nezastupitelnou obyčejnou vodou. Použijeme jak vylouhované lístky, tak samotný čaj.

kapr na zazvoru 4

Karamel

Jak sis asi všiml, ve vietnamské kuchyni se často používá karamel. Nejenže dodá jídlu potřebnu sladkost, kterou většinou vyvažujeme kyselostí. Ale hlavně dodá pokrmu krásnou barvu.

Zázvor nebo Galangal

Vím že se galangal hůře shání, takže ho dnes ho nahradím zázvorem, i když v originále by měl být galangal.
Zmíním alespoň postřeh, že největší rozdíl mezi galangalem a zázvorem je v jejich chuť. Galangal má celkem ostrou citrusovou až skoro borovicovou chuť, zatímco zázvor je svěžější, štiplavý a nasládlý – v chuti je bezpečně rozlišíš.
Pokud by jsi chtěl galangal vyzkoušet, narazit na něj můžeš v Sapě, jak na čerstvý tak mražený.

Chilli papričky

Vybírej je podle své odolnosti. Já jsem v receptu použil jalapeňo, protože jsem je měl doma a malé červené špičaté bird eye, které teda dost silně pálí.

Rybí omáčka

Nemůže tu samozřejmě chybět. Je klíčovým prvkem mnoha vietnamských pokrmů a tento recept není výjimkou. Doporučuji klasickou rybí omáčku, která je cenově dostupná a skvěle se hodí pro každodenní použití. Pokud chcete vyzkoušet tu nejlepší, zkuste nějakou vysoce kvalitní rybí omáčku.

Tak jdeme na to.

Kapr na zázvoru

Kapr dušený na zázvoru, bůčku a čaji.
Servings 3 porce
Čas přípravy 25 zápis
Doba vaření 4 hodin
Celkový čas 4 hodin 25 zápis

Pomocníci

  • Velký širší kastrol
  • Pánev na karamel
  • Konvička na čaj
  • Mísa na solný roztok
  • Prkénko Olivier

Ingredience

Čaj

  • 1 ks kapr pro 3 -4 lidi bude stacit 1 polovina /druhá do mrazáku/
  • 300 g vepřový bůček před krájením trochu zamražte, jde to pak lépe
  • 1 stonek zázvor na tenké plátky
  • 1 lžíce jasmínový sušený čaj + voda cca 500ml
  • 2 ks chili paprička
  • 3 lžíce rybí omáčka
  • 5 lžic cukr
  • sůl
  • pepř

Instrukce

  • Očistim nejprve bůček. Nasypu si do rukou trochu obyčejné soli a očistím s ní povrch masa, jako bych ho chtěl solí umýt. Zbavím ho tak nečistot. Maso opláchnu pod studenou vodou. Nechám bůček na chvíli zamrazit, lépe se pak krájí.
  • Kapra vykuchám, ale spíš kupuju vychuchaného a z něj mi stačí jedna půlka filetu pro 3 osoby. Ve slané vodě nechám kapra na 15min louhovat a zbavit ho rybího zápachu /viz. popis výše/.
  • Uvařim čaj z jasmínových lístků a nechám odstát 10-15minut.
    kapr na zazvoru 4
  • Kapra nakrájim na 3-4 části. Pozor, ocas má nejvíc kostí, takže to je spíš taková půl porce.
    kapr na zazvoru 3
  • Nakrájim bůček na tenké plátky 4-5mm a nakrájim i chili papričky a zázvor na ještě tenčí plátky 1-2mm.
    kapr na zazvoru 1
  • Na pánvi zadělám na karamel. Cukr + lžíce vody a pomalu nechám cukr rozpouštet a dávám si pozor abych ho nespálil. Když je cukr rozpuštený, pomalu do něj naleju asi 200ml teplé vody, ale po troškách. Karamel prská a nechci ho mít horký na rukách, tak opatrně a míchám.
    kapr na zazvoru 5 1
  • Do širšího hrnce, který se dá strčit i do trouby s poklicí, vyskládám jednotlivé ingredience. Na dno čajové lístky, pak půlku zázvoru a chili papriček, bůček, rybu a nakonec zbytek chilli papriček a zázvoru.
    kapr na zazvoru 10
  • Do vylouhovaného čaje přidám rybí omáčku a zaleju s ním rybu.
  • Nakonec přidám rozpuštěný, trochu zchladlý karamel.
    kapr na zazvoru 13
  • Dusit kapra jde na sporáku nebo v troubě. Já volim troubu, je to taková bezstarostnější varianta. Na sporáku se vaří cca 4 hodiny, z toho 3,5 pod pokličkou a zbytek dokud se nezredukuje šťáva. Voda nesmí během varu vřít, jen lehce bublat.
  • V troubě přibližně stejně,s poklicí nejdříve tak 20minut na 180℃, pak cca 3 hodiny na 90℃ a nakonec 1/2hod bez poklice na 100℃. Vše to píšu spíš odhadem. Hlavně by neměla ryba být vysušená.
    kapr na zazvoru 14
  • Hotového kapra servíruju s rýží, ještě dochutím namletým pepřem a čerstvým koriandrem a zaleju omáčku z výpeku. Tak dejte vědět, jak se povedlo!

Poznámky

Rady :
– Kapr musí být ponořený, postupně se omáčka zredukuje.
– Skvělý je kapr druhý den! Ryba nasákne omáčku, ztuhne a můžete ho jíst s teplou rýží,   klidně zahřátého jen na pokojovou teplotu.
Author: Tymiaan
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Vietnam
Klíčové slovo: Bůček, Čaj, Galangal, Kapr, Ryba, Rybí omáčka, Rychle & Jednoduše, Vepřové maso, Zázvor

Uvařili jste podle receptu?

Dej mi vědět, jak jsi dopadl! Zanech mi tu komentář nebo mne označ na Instagramu @zdenekbezdicek anebo hashtagem #tymiaan. Díky!

Připojte se ke konverzaci

  1. Dusan Kucera říká:

    Ahoj, delal jsem recept kapra na zazvoru, moc se mi recept libil, ale rozhodne ti nesedi teploty, protoze po 3 hodinach na 90 stupnu se caj neodparila ryba byla ponorena stale v ridke telutine ( caji ) a do kramelu taky 200 ml je moc, podle staci pulka bohate a toho caje take. Zkusim ho priste jeste jednou, ale podle sebe, zvysim teploty a zmensim objem tekutin. Jinak chut vyborna…

    1. Díky, je fakt že jsem ten recept psal se zpožděním několika týdnů po tom co jsem jídlo vařil, takže jsem ty časy možná přesně neodhadl. Díky. Zkusím to příště snížit a uvídim .)

  2. Libuše říká:

    Zdravím, chtěla jsem se zeptat na poměr měkkosti kapr x bůček, běžně rybám stačí chvilka varu (v dušené formě max. 10 minut), aby si uchovaly konzistenci a zatímco bůček potřebuje delší dobu. Nemí nakonec kapr rozpatlaný?
    Libuše

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Like
Zavřít
Tymiaan © Copyright 2020. Všechna práva vyhrazena.
Zavřít